Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 25.02.2023. 15:00

Bolesti životinja: Komisija uskladila pravila o vakcinaciji

Nova odluka se prvenstveno odnosi na borbu protiv ptičjeg gripa.

Foto: Depositphoto/greenoline
  • 82
  • 7
  • 0

Evropska komisija objavila je nova pravila za usklađivanje vakcinacije životinja protiv najtežih bolesti, a u sklopu napora da se reši do sad najveća epidemija ptičjeg gripa u EU, izveštava Euractiv.

Ova visoko zarazna virusna bolest se javlja prvenstveno kod živine i divljih ptica močvarica. Postoje dva soja virusa: visoko i nisko patogeni, poznati kao HPAI i LPAI.

Epidemija koja i dalje prijeti

Prošle godine je Evropu pogodio najgori talas ptičjeg gripa do sada. U novom izveštaju Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) izveštava o razmerama pojave ove bolesti između oktobra 2021. i septembra 2022., u 37 evropskih zemalja. Borba protiv širenja infekcije kulminirala je s 50 miliona ubijenih ptica u pogođenim objektima.

Objavljena pravila omogućavaju usklađivanje upotrebe vakcinacije u nastojanjima da se spreči ili kontroliše širenje bolesti. U saopštenju Komisije se navodi da će se tako "omogućiti bezbedno kretanje životinja i proizvoda iz objekata i zona u kojima je izvršena vakcinacija".

"Epidemije nanose ogromnu štetu ovom poljoprivrednom sektoru i ometaju trgovinu", rekla je evropski komesar za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirjakides.

Na snazi od 12. marta

AVEC, koji predstavlja evropski sektor mesa živine, ističe da je pomak ka zajedničkom okviru EU za vakcinaciju dobrodošao jer će biti sve teže kontrolisati HPAI bez vakcinacije. Upozorili su da to nije rešenje koje će pomoći da se zauvek rešimo ptičjeg gripa. Navode kako se moraju preduzeti i druge mere, uspostaviti program nadzora koji bi nadgledao efikasnost strategije vakcinacije. Troškovi će biti visoki i ne mogu pasti samo na proizvođače.

"Industrija zdravlja životinja spremna je dati doprinos kampanjama vakcinacije ako i kada se ukaže potreba, pod uslovom da vlasti i vlade daju jasne smernice s vremenskim rokovima koji su kompatibilni s razvojem i proizvodnjom injekcija", izjavila je generalni sekretar "AnimalhealthEurope" Roksan Feler.

Nova pravila, koja su u skladu s međunarodnim standardima Svetske organizacije za zdravlje životinja "WOAH", stupaju na snagu 12. marta 2023. godine.


Tagovi

Evropska komisija Vakcinacija životinja Ptičji grip HPAI LPAI


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.