Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazan za rakiju
  • 24.01.2019. 18:30

Borba kazandžija iz Prokuplja za opstanak tradicije

Igor Cvetković je diplomirani inženjer mašinstva, koji sa ocem nastavlja zanat, koji je zavoleo uz dedu, osnivača zanatske radnje pre 80 godina.

Foto: Flickr / David Bailey
  • 774
  • 14
  • 0

Porodičnu tradiciju kazandžija u Prokuplju nastavlja diplomirani inženjer mašinstva Igor Cvetković. Njegova zanatska radnja Barbut postoji već 80 godina. Zanat je izučio uz dedu, a potom i oca. Tako je on treća generacija koja proizvodi kazane za rakiju. 

"Još kao mali, igrajući se ovde po radnji, zavoleo sam ovaj zanat i počeo da pomažem. Danas sa ocem radim", kaže Igor za RTS.

Ipak, kaže da nije imao lak put od šegrta do majstora. Otac mu je bio strog učitelj i od njega je naučio najveće tajne ovog majstorskog zanata. "Proizvodnja velikih industrijskih kazana ga je zainteresovala. Ušao je u bit tog posla, tako da možemo da radimo zajedno i on je našao svoj interes", kaže otac Radmilo.

Bez tri godine zanat ne može a se izuči

Dodaje da je ovaj zanat težak. Kazandžija je morao da bude i limar, bravar, elektrovarilac i gasni varilac.

"To bez tri godine ne može da se nauči. Prvo je potrebna volja, upornost, zdravlje i snaga. Moj otac je uglavnom radio sudove za domaćinstva. Radili su se više kazani za topljenje masti, testije, tiganji, bakrači, šerpice, čak i tanjiri razni. Danas se najviše rade kazani za rakiju. To neće da zamre. Ja i sin danas radimo po porudžbini savremene, automatizovane kazane za industrijsku proizvodnju", rekao je Radmilo za Sjajne vesti.

Kako kažu kazandžije, da bi se napravio dobar kazan, potrebno je od šest do sedam dana. Od materijala najviše se koristi bakar, pocinkovani i crni lim.

Zanati polako nestaju u Prokuplju

Nakon Drugog svetskog rata, u prokuplju je ostalo oko 50 starih zanata. Danas ih je samo nekoliko, a u njima gotovo da i nema mladih majstora. 

"Kada je počela industrijalizacija, neki esnafi su prešli u preduzeća i tako su polako propali zanati. Trenutno ne postoji Udruženje zanatlija, ne postoje esnafi", objašnjava istoričar Dragan Lekić.

Ono što se smatra kao dobar recept, jeste osavremenjavanje proizvodnje, uz očuvanje duha tradicije, kako bi i buduće generacije mogle dalje raditi i zaraditi od ovog posla.


Tagovi

Kazan Kazandžija Barbut Prokuplje Cvetković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu