Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halyomorpha halis
  • 02.04.2020. 15:00

Bore se sa stenicom koja bi ovog leta mogla da uništi voće i povrće u Italiji

Proizvođači voća i povrća na severu Italije strahuju da će štetočina i ove godine uništiti njihovu proizvodnju, a reč je o braon mramorastoj stenici. Prošle godine su tamo zabeležene štete u vrednosti od 500 miliona evra.

Foto: Flickr/Adam Koczor
  • 172
  • 6
  • 0

Kao da izbijanje korona virusa nije dovoljno, poljoprivrednici u severnoj Italiji vode bitku i protiv razorne biljne štetočine koji bi ovog leta mogao uništiti voće i povrće.

Prošle godine šteta od 500 miliona evra

Evropska komisija odobrila je hitnu pomoć kako bi se poljoprivrednici u šest severnih italijanskih regija mogli boriti protiv braon mramorasta stenice (Halyomorpha halis). Reč je o proždrljivoj invazivnoj vrsti koja je 2019. godine nanela štetu od 500 miliona evra.

H. halys vrlo je slična drugim poznatim evropskim vrstama iz ove porodice npr. smrdibubi (Dolicoris baccarum L.) ili smrdljivom martinu (Rhaphigaster nebulosa Poda) pa se često može zameniti njima.

Lombardija obustavila nadzor štetočina

Uprkos potpunom zatvaranju granica, italijanski poljoprivrednici i dalje rade na poljima. No, borba proitv pandemije smanjila je mere opreza bitne za proizvodnju hrane. Na primer, regija Lombardija je prošle nedelje obustavila uslugu nadzora štetočina.

Ovo može biti zabrinjavajuće. "U borbi protiv ove stenice pomaže i intenzivan nadzor Regionalnog servisa za zdravlje bilja Lombardije", objasnila je Ana Kristina Kardozo, naučna saradnica u Zajedničkom istraživačkom centru EU za politico

Smrdibube uništile preko 40% roda lešnika

Berba voća kao što su kruške, breskve, nektarine, jabuke, kivi, trešnje i marele mogla bi biti uništena zbog ove štetočine koji napada preko 170 različitih biljnih vrsta. Takođe, ova stenica pravi štete i na leguminozama kao što su soja, pasulj i grašak. Sumnja se da je stenica stigla iz SAD-a i Švajcarske, a prvi put je u Italiji otkrivena 2012. godine.

Nedovoljno novca za isplatu prošlogodišnjih šteta

"Trenutno raspoloživa financijska sredstva nisu dovoljna za nadoknadu poljoprivrednicima koji su imali gubitke uzrokovane ovom štetočinom tokom prošle sezone", kaže Marinjela Ćampiti iz Regionalnog servisa za zdravlje bilja u Lombardiji.

"Mnogo je poljoprivrednika izgubilo rod, pa na to moramo obratiti veliku pažnju", kaže Ana Rufolo iz poljoprivrednog lobija "CIA Agricoltori Italiani". "Želeli bismo da imamo veće podsticaje za postavljanje mreža protiv ovih insekata, jednog od najvažnijih alata", dodala je.

Italijanska vlada donela je zakon kojim se odobrava upotreba samurajske osice (Trissolcus japonicus) za suzbijanje štetočina, a regija Lombardija poslednjih je godina uložila više od 10 miliona evra u zaštitne mreže za voćnjake. No, lombardijska regionalna fitosanitarna služba smatra da to nije dovoljno.

Veliki gubitci u poljoprivredi

"Borba protiv štetočina je neophodna bez obzira na krizu COVID-19, jer je šteta koju je stenica uzrokovala vrlo ozbiljna i poljoprivrednici se često suočavaju s velikim gubitcima. Teško je u ovom trenutku predvideti hoće li borba protiv korona virusa imati dalje negativne uticaje na organizacije proizvođača voća i povrća", kazala je Ćampiti.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Italija Halyomorpha halis Braon mramorasta stenica Štetočina Zaštita bilja Entomologija Lombardija COVID-19


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.