Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje korova
  • 01.12.2015. 15:30

Boschov robot može da dokrajči svaki korov!

Budućnost dolazi iz Boscha. Na svakoj farmi herbicide bi u borbi protiv korova mogao da zameni BoniRob, džinovski robot koji ih sa stoprocentnom uspešnošću uklanja najjednostavnijim - mehaničkim putem.

  • 449
  • 37
  • 0

Istraživači iz Bosch start-up kompanije, "Deepfield Robotics" predstavili su studiju nazvanu Vision-Based High-Speed Manipulation for Robotic Ultra-Precise Weed Control. Četiri fraze unutar tog naziva zvuče zaista uzbudljivo. Poljoprivredni robot, čiji se rad zasniva na vizuelnom opažanju, velike brzine i efikasnosti, za ultra preciznu kontrolu korova.

Rezultat te studije je ogromna robotizovana mašina koja samostalno može da detektuje i fizički uništi svaki korov u desetinki sekunde. Hemijsko tretiranje je danas jedini praktični način za držanje korova pod kontrolom, naročito zbog načina primene herbicida traktorima ili avionima. Međutim, posledice koje ostavljaju herbicidi na biljkama kojima se hranimo i zemljištu, gde se ispiraju i talože u podzemnim vodama, prevelika su cena njihovog uništavanja.

U sekundi uklanja 1,75 biljaka

Najbezbolniji i najprirodniji način suzbijanja korova je onaj fizički, odnosno mehanički, izvlačenjem korova iz zemlje ili zatrpavanjem duboko unutar nje. To je nešto što ovaj robot može da učini bez pola muke.

Alat za žigosanje širok oko 1 cm unosi korove 3 cm u zemlju. Dizajniran je da detektuje (kroz oblik lista) i uništi male korove koji su tek proklijali, dok veće korove može i nekoliko puta da samelje u periodu od 100 milisekundi. Testiran je na pravom usevu šargarepe gde su one posejane na udaljenosti od 2 cm i gde se nalazi po 20 korova na metar koji rastu vrlo blizu šargarepe. Ovaj robot bez problema uklanja sve ono što je potrebno. Sistem može maksimalno da ukloni oko 1,75 biljaka u sekundi brzinom od 3,7 cm/s i gustinom korova od 43 korova po metru kvadratnom. Pri manjoj gustini biljaka korova, brzina rada raste i do 9 cm/s.

Uništava korove 24 sata bez prestanka

Robot u video prilogu izgleda poput istraživačkog projekta, ali je namenjen modulu koji može da se upotrebi na Deepfieldovoj prilagodljivoj multinamenskoj robotskoj platformi. BoniRob se orijentiše u prostoru potpuno samostalno, a prilagođava se i mnogim terenskim konfiguracijama. Može da podnese i teret do 150 kilograma. Poseduje i generator koji mu omogućava rad po 24 sata bez prestanka, odnosno bez potrebe za gorivom.

Farma bi tako mogla da kupi jedan BoniRob, a potom da kupi ili pozajmi bilo koji modul u trenutku kada im zatreba, bez potrebe ulaganja u nekoliko posebnih robota koji mogu da obavljaju samo pojedinačne zadatke, tvrde u ovoj kompaniji govoreći o njegovoj nameni. Deepfield trenutno sprovodi dodatna istraživanja o samostalnom radu BoniRob robota na poljoprivrednim gazdinstvima. Pretpostavlja se da će biti dostupan u bližoj budućnosti, a predstavljen je i ovog meseca na IROS 2015 u nemačkom Hamburgu.

Photo: Deepfield Robotics


Tagovi

Herbicidi Usevi Hemijsko tretiranje Uništavanje korova Bosch Deepfield Robotics Robotski stroj BoniRob IROS 2015


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer