Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna manifestacija
  • 12.12.2019. 18:00
  • Kolubarski okrug, Pecka

"Božićni konji" i ove godine donose sreću Peckoj

I ove godine organizuje se manifestacija "Božićni konji", treća po redu. Učesnici svoje životinje mogu da prijave u šest kategorija, a prijave su u toku.

Foto: Facebook/Sokolske kolibe
  • 965
  • 39
  • 0

Veterinarska stanica u Peckoj organizuje manifestaciju "Božićni konji Pecka". Ideja organizatora, doktora veterine, Igora Rabata, u saradnji sa mesnom zajednicom i osnovnom školom "Vojvoda Mišić", bila je da sačuva tradiciju konjarstva u Podgorini i da oživi stari srpski običaj. Cilj je da se na ovaj način poveća broj grla, sa sadašnjih 80 koliko ih ima u celoj opštini Osečina.

Ovo je treća godina po redu od kada se održava a u planu je prikaz 11 defilea. Na ovaj način podstiče se kreativno izražavanje, inovativnost, a na kraju najbolji dobija i novčanu nagradu. Učesnici mogu svoje konje da prijave u okviru šest kategorija: fijaker, pastuv, kobila, radni konj, domaći brdski i gumaraba, na broj veterinarske stanice u Peckoj (+381143455417). Prijave grla su u toku. Pored izložbenog dela, biće poslužena i hrana i piće iz domaće radinosti. U Pecku tada dolaze ljudi iz čitave Srbije, a događaj je jedinstven u zemlji.

Početak oživljavanja tradicije

Stari običaj je da se posle Božićnog doručka, izađe na ulice sela sa okićenim konjima, kako bi se prijateljima čestitao Božić. Tog dana, uz kuvanu rakiju, vino i čaj, prisustvujte paradi ovih plemenitih životinja, gde će najlepši biti nagrađeni, a posetioci će imati priliku po običaju da daruju konje.

Sokolske kolibe: Mesto očuvanja autohtonih srpskih rasa životinja

Prošlogodišnja manifestacija bila je veoma posećena. Oko 40 zaprega i preko 70 konja učestvovalo je u defileu i takmičarskom delu programa. Učesnici su došli iz Podgorine, ali i iz drugih delova Srbije. Više od 1.000 posetilaca na ulicama ovog mesta upotpunilo je događaj i početak nečega što će, očekuje se, postati tradicija.

I u ravnicu sa konjem

Meštani sela smatraju konja najboljom domaćom životinjom. Zimu uglavnom dobro prezime, ako se drže u štali. A za ovaj događaj misle da je odlično što se organizuje i da bi bilo dobro kada bi ovako nešto slično bilo i uoči Đurđevdana, ali i da sama organizacija može da bude još bolja.

Topot konjskih kopita danas se retko čuje

Na pitanje da li održavanje zahteva neka ozbiljnija novčana ulaganja, odgovaraju da ne zahteva finansije toliko koliko traži više truda, u smislu poslova oko timarenja i hranjenja. Takođe, lokalno stanovništvo ocenjuje da se ne isplati držati konje u uslovima moderne poljoprivrede jer praktično više nema šta da radi, ali oni vole da ih drže. Dodaju i da, kada bi živeli u ravnici i da imaju traktor, isto bi držali konje zbog velike ljubavi prema njima.

Plemenita i moćna životinja - konj (Foto: Facebook/Sokolske kolibe)

Kamen mudrosti i Božićni konji

Pecka se nalazi u opštini Osečina, u Zapadnoj Srbiji, pripada Kolubarskom okrugu. Poznata je po tzv. kamenu mudrosti, a od nedavno i po manifestaciji "Božićni konji", gde se očekuje više od 150 prijavljenih grla.

Krajnji cilj događaja je promocija mesta, prirode, ali i životinja i njihove dobrobiti. "Krenimo sankama i praporcima u Božićnu bajku", poručuje Rabat.


Tagovi

Božični konji Igor Rabat Plemenita životinja 150 grla Božićna bajka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.