Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište
  • 13.08.2021. 07:30

Brazil planira da značajno poveća izvoz mesa, soje i kukuruza

U sledećih deset godina ova zemlja želi da stekne još veću moć na tržištu povećavajući proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a samim time i njihov izvoz.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 113
  • 13
  • 0

Brazil, zemlja čije se obradive površine prostiru na više od 350 miliona hektara i koja ima ogromnu moć na svetskom poljoprivrednom tržištu, želi značajno da poveća izvoz. Njihov plan je da, kako piše agrarheute, u sledećih deset godina povećaju proizvodnju, posebno mesa, soje i kukuruza.

Za živinarstvo predviđaju rast od 28 odsto na 18,8 miliona tona u sledećih deset godina. Očekuje se i povećanje proizvodnje govedine za 17 odsto u istom razdoblju, ali i svinjetine za gotovo 26 odsto. Shodno tome, iz Ministarstva poljoprivrede ove zemlje se nadaju da će izvoz svinjskog mesa porasti za 34 odsto na 1,4 miliona tona, govedine za 31 odsto na 3,6 miliona tona kao i živine za 29 odsto na 5,3 miliona tona u 2030. godini.

Veće poljoprivredne površine

Prema njihovim proračunima, površina pod žitaricama na tom području povećaće se za 18 odsto u sledećih deset godina i iznositi 80,8 miliona hektara. Na osnovu toga, očekuje se da će ta proizvodnja doseći 333 miliona tona u sezoni 2030/2031., što je rast od 27 odsto u odnosu na ovogodišnju.

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Ministarstvo takođe predviđa jačanje uzgoja soje i kukuruza. Očekuje se da će prinosi soje od 175,4 miliona tona u sezoni 2030/2031 premašiti ovogodišnje za 30 odsto. Shodno tome, nadaju se da će izvoz porasti za više od trećine na 116 miliona tona.

Što se tiče kukuruza, projekcije pokazuju rast od 29 odsto na 124,1 milion tona, čime će izvoz u ostale zemlje porasti za čak 44 odsto i iznositi 42,4 miliona tona.

Ministarstvo takođe smatra celulozu jednom od bitnih dobara za budući razvoj proizvodnje, a njen izvoz u budućnosti bi mogao da poraste za 35 odsto na 21,3 miliona tona. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Brazil Izvoz Soja Kukuruz Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.