Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 27.10.2018. 09:15

Bregzit ubija: Poskupeće hranu, ali i povećati mortalitet na ostrvu?

Bregzit vodi lošijoj prehrani, skuplja hrana ugrožava zdravlje, a sve može rezultovati porastom mortaliteta od 0,9%, upozorava studija Univerziteta Oksford.

Foto: Bigstockphoto/Adrian Today
  • 55
  • 2
  • 0

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ili, popularnije, Bregzit, uticaće na kvalitet prehrane, sadržaj tanjira, njegovu cenu, a na kraju i na zdravlje, tvrdi Marko Springman (Marco Springmann) sa Univerziteta Oksford. Prehrambeni rizici nisu zanemarivi i mogu rezultovati sa 5.600 statistički neplaniranih, preranih smrti (to je statističarima svaka ispod 70. godine) - ili porast mortaliteta od 0,9%. Jer, slaba prehrana je druga na popisu uzročnika preranih smrti, nakon duvana.

Sa Bregzitom neizostavno će poskupeti hrana. Procena je da će poskupljenje pogoditi skoro sve namirnice. Najviše će se to osetiti na povrću, voću i orašastim plodovima - bitnim za dobro zdravlje, upozorava studija koja ističe da će poskupljenje značiti, u scenariju "tvrdog" razlaza, porciju voća nedeljno manje po svakom stanovniku ostrva. Odnosno, usklade li stavove do "mekog" Bregzita, pola porcije. Da, i ovako se računaju posledice razvoda braka Velike Britanije i EU.

Prehrambeni rizici su najsnažniji kod raka, bolesti krvnog sistemai moždanog udara, koje su vezane uz ograničenu prehranu voćem i povrćem. Velika Britanija naglašeno je zavisna od uvoza hrane. Koristeći uobičajene Vladine parametre, studija je izračunala i koliko će pogoršano zdravlje koštati nacionalni sistem zdravstvene zaštite. Tvrdi, Bregzit će opteretiti fondove sa 700 miliona evra godišne, a njegova blaža varijanta upola manje. Ili, 0,3 do 0,6 BDP-a.

Moraćemo da odustanemo od ambicije politike jeftine hrane“, upozorili su predstavnici poljoprivrednika. “Žele li građani nastaviti uživati postojeće visoke standarde kvalteta, naravno evropske, moraće platiti daleko više za to. Jer, politika jeftine hrane značiće propast za naše poljoprivrednike i istovremeno doneti proizvode nižeg kvaliteta“.

Detalji Bregzita još nisu ni jasni, ni poznati. Uglavnom se barata scenarijima "tvrdog" razlaza, čime se Ujedinjena kraljevina vraća na tarife Svetske trgovinske organizacije (WTO), koje su više od postojećih, te "mekog" Bregzita, sa novim trgovinskim sporazumom s EU.


Tagovi

Brexit Velika Britanija Hrana Bregzit


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu