Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agromarket
  • 21.05.2023. 09:00

Briga o usevima: Kako se zadobija poverenje kod poljoprivrednika?

Kod srpskog seljaka, nekad se čini, reč struke se najsporije "ukorenjuje", pa smo se pitali da li je suviše ambiciozno da kao svoj najjači adut Agromarket ističe upravo stručnu službu. Objasnili su nam detaljno.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 354
  • 98
  • 0

Agromarket je proizvođač, zastupnik i distributer širokog portfolia proizvoda na tržištu Zapadnog Balkana i jedan od vodećih snabdevača tržišta pesticida, semenske robe i garden uređaja u celom regionu. Međutim, na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede dolazi sa, kako kažu, još snažnijom stručnom službom, koja broji preko 25 stručnih saradnika u domenu zaštite bilja i ishrane, ali i preko 50-oro u komercijalnoj službi.

"To je tim koji zajedno radi teren podeljen po distributivnim centrima, kojih ima devet u Srbiji, tri u BiH, po jedno u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a kupovinom Semenarna Ljubljane otvoreno je i tržište Evropske unije", otkrio je za Agroklub Dragan Đorđević ispred ove kragujevačke firme.

Klica poverenja

Ipak, kod srpskog seljaka, nekad se čini, reč struke se najsporije "ukorenjuje", pa smo se pitali da li je suviše ambiciozno da kao svoj najjači adut ističu upravo stručnu službu.

"Poljoprivrednici sigurno najbolje znaju svoje njive i voćnjake, ali vrlo često robuju navikama - 'tako je radio moj deda, tako ću i ja'. Važno je da se taj stav preoblikuje i otvori za nove informacije. U stručnoj službi Agromarketa sazdano je preko 250 godina iskustva. Među stručnjake biramo i mlade i zrelije ljude koje smo 'nanišanili' kao dobar kadar i nekoga ko voli da prati novine i spreman je da se sa njima i bori i blago ih ubacuje."

Đorđević je naročito ponosan na stručni tim i reviju koju uređuje

Te novine nikada ne ubacuju odmah na 100 ha, već izgrađuju poverenje kod svojih korisnika sa, na primer, probnih 10 ari.

"Mi smo tu samo kao pomoć. Iako nama jeste cilj da prodamo znanje i tehnologiju, poljoprivrednik od toga dobija mnogo veću korist", pojašnjava Đorđević i dodaje da je njihov fokus briga o domaćem kupcu.

Boljke pšenice i voća

Đorđević je između ostalog i urednik stručne revije koja izlazi osam puta godišnje, a ove sezone naročitu glavobolju ratarima zadaje žuta rđa pšenice.

"Vremenske prilike od jeseni, preko izuzetno blage zime, do aprilskog zahlađenja i kišne polovine maja, žuta rđa pšenice se pojavila, ali se nije raširila svuda i u svakom sortimentu. Tu je i zakorovljenost okopavina. Kod koštičavih voćnih vrsta izuzetan problem je hladno vreme u periodu oplodnje", primećuje i dodaje da nisu svi primenili tretmane protiv monilije, kod koje inače "nema čekanja" u zaštiti.

Villager je njihov dobro poznati brend

Agromarket je formiran 1990. godine mada se za zvanični početak uzima 1991. godina. Do 2000. godine se bazirao na trgovačkim poslovima - snabdevanju poljoprivrednih apoteka, repromaterijala, pesticidima i delom semena. Nakon toga se ova kompanija okreće primarnoj proizvodnji i kupuje PIK "Južni Banat" iz Bele Crkve, Poljoprivredno dobro "Zaječar" i desetak godina kasnije još jedno imanje u Starčevu. Dobro je poznat njihov brend Villager, ali i ostali koji prate potrebe poljoprivrednih proizvođača. Imaju tri otkupna centra žitarica u Kragujevcu, Bačkoj Palanci i Natalincima.


Foto prilog


Tagovi

Agromarket Dragan Đorđević Villager Stručna služba Zaštita bilja Žuta rđa Monilija 90. Sajam poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Agromarket

Kraljevačkog bataljona 235/2, 34000 Kragujevac, Srbija
tel: +38134 308 000, fax: +38134 308 016, e-mail: office@agromarket.rs web: https://www.agromarketsrbija.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.