Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protiv navodnjavanja
  • 27.03.2023. 15:00

Brutalno na protestima protiv navodnjavanja u Francuskoj

U Francuskoj se planira izgradnja 16 megabazena za navodnjavnaje. Proteklog vikenda na polja je izašlo 30.000 demonstranata. Nakon sukoba s policijom, pet osoba je u kritičnom stanju.

Foto: Facebook/Les soulèvements de la terre
  • 150
  • 68
  • 0

Hiljade ljudi u Francuskoj, protivi se planovima za izgradnju velikog rezervoara vode svrhu navodnjavanja. Protekle subote se prema lokalnim vlastima okupilo 6.000 demonstranata, a prema organizatorima, među kojima su i poljoprivrednici, na mestu budućeg bazena Sainte-Soline je bilo 30.000 ljudi, piše FranceBleu.

Demonstranti su, uprkos zabrani okupljanja bili naoružani pirotehnikom, molotovljevim koktelima i sličnim, a policija ih je pokušala rasterati suzavcima, vodenim topovima, ali i vatrenim oružjem. 

Gotovo 40 povređenih

Sukob je bio vrlo brutalan i dramatičan, a nakon svega je njihova žandarmerija izvestila o 28 povređenih policajaca, sedam demonstranata i dva novinara. Među njima su dva policajca i tri demonstranta u kritičnom stanju. 

Organizatori protesta, kolektiv "Bassines non merci", pokret Soulèvements de la Terre i Konfederacija seljaka protive se izgradnji megabazena koji se smatraju nužnima za navodnjavanje useva budući da Francusku već godinama pogađaju velike suše.

Pogoduje se samo velikima? 

To su otvoreni rezervoari vode čije je dno nepropusno, a veličina im može doseći 10 hektara, odnosno 10 fudbalskih igrališta. Ne napajaju se kišnicom, već pumpama smeštenima u zemljištu, tačnije u površinskim podzemnim vodama, na dubini oko deset metara. 

Planirana je izgradnja njih 16, u slivu reke Sèvre Niortaise, a kako bi se osiguralno navodnjavanje 230 farmi. Protivnici smatraju da se njihovom izgradnjom pogoduje samo velikim proizvođačima žitarica koji su uglavnom okrenuti izvozu dok se male potpuno zanemaruje. 

Među demonstrantima su bili i farmeri

Pored toga, navode da je besmisleno isprazniti podzemne vode, skladištiti ovaj visoko vredan resurs u prostor gde će isparavati i pre nego se bude koristila za navodnjavanje useva. 

Naglašavaju i da nitko nije pitao stanovnike tog departmana o izgradnji budući da se radi o vodi koji oni koriste i za piće. 

Poljoprivrednici podneli tužbu

S druge strane, poljoprivrednici se, kako piše l'Opinion, trude što bolje mogu obaviti posao oko oko ovoga projekta. Neki su u uzgoju mešovite proizvodnje, neki u organskom. Kažu kako im je muka od toga da ih se smatra zagovarateljima agroindustrije. Iscrpljeni su, žale se na pretnje koje dobijaju, traumatizovanu decu koju ne smeju da odvedu na svoja polja.

Podneli su i tužbu, za degradaciju i moralno uznemiravanje.

"Činimo sve što možemo. Dijalog smo započeli, ali sa pištoljem uperenim u glavu je teško.

Fotografije sa protesta koje su objavili na fejsbuk stranici pokreta Les soulèvements de la terre, pogledajte u galeriji. 


Foto prilog


Tagovi

Protivnici navodnjavanja Navodnjavanje velikih farmi Francuska Protesti Protesti u Francuskoj Povređeni


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.