Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 12.01.2016. 11:30

Brža i bolja procedura izvoza u Rusiju

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković sastala se sa delegacijom Rusije.

  • 213
  • 6
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković održala je bilateralni sastanak sa zamenikom ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergejem Levinom i rukovodiocem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergejem Aleksejevičem Dankvertom.

Odlična saradnja ruskog i srpskog ministarstva poljoprivrede

Tom je prilikom ministarka izjavila da tržište Ruske federacije računa na poljoprivredne i prehrambene proizvode iz Srbije, koji su prepoznatljivi po kvalitetu i podneblju sa koga dolaze. Saradnju dva ministarstva poljoprivrede je ocenila kao odličnu, a iskazane su jasne namere da dve zemlje još više prodube saradnju u oblasti poljoprivrede i to ne samo kroz dalje jačanje trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, već i kroz konkretne investicije u agro-industrijski sektor Srbije.

Učešće poljoprivrede u izvozu stalno se povećava

Ministarka je iskoristila priliku da podseti kako je obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u stalnom rastu i do danas je izvoz ovih proizvoda iz Srbije porastao za više od 15 puta. U 2014. godini obim razmene iznosio je 312 miliona dolara, suficit na strani Srbije iznosio je 252 miliona dolara, a u u prvih 10 meseci 2015. godine zabeležen je najveći trend rasta izvoza i količine srpskih poljoprivrednih proizvoda izvezene na rusko tržište, dok se u ukupnom izvozu Srbije u Rusku Federaciju učešće poljoprivrede povećava iz godine u godinu (2012. 17,1%, a 2015. 36,4%), i za samo 3 godine učešće poljoprivrede u izvozu je uvećano više od dva puta.

Zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergej Levin je takođe, saradnju sa Republikom Srbijom ocenio kao uspešnu ali i perspektivnom i dodao da će izneti planovi za poboljšanje još više uvećati obim razmene.

Rusi su zainteresovani isključivo za meso iz Srbije

Rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert je potvrdio da je tržište Ruske federacije zadovoljno proizvodima iz Srbije koji i zvanično zadovoljavaju kvalitet po njihovim merilima i dodao da će saradnjom stručnjaka sa obe strane biti poboljšana i ubrzana procedura izvoza, odnosno uvoza svinjskog mesa u Rusiju i da će se razmena znatno poboljšati u odnosu na prethodne godine.

Tokom bilateralnog sastanka razgovaralo se i o utiscima Ruske delegacije prilikom posete srpskim kompanijama iz oblasti mesne i mlečne industrije koji svoje proizvode izvoze u Rusiju, a koje su obišli predstavnici ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Govoreći agenciji Beta o plasmanu mesa na rusko tržište, pored malog stočnog fonda koji ima Srbija i zabrane prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Evropske unije, Bogosavljević Bošković je kazala da Srbija ima 51 odabrani objekat za plasman proizvoda od mleka i mesa u Rusiji. "Rusi su zainteresovani isključivo za srpsko meso. Mi smo od 2014. godine počeli da izvozimo količine koje su nam bile na raspolaganju i zadovoljni smo. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali problem je transport, jer tranzit ide preko Luke Bar i traje 45 do 60 dana, jer nam nije nije dozvoljeno da prođemo kroz zemlje Evropske unije zbog vakcinacije protiv svinjske kuge", kazala je ministarka.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković Sergej Levin Sergej Aleksejevič Dankvert Delegacija Rusije Izvoz poljoprivrede Poljoprivredni proizvodi Mlečna industrija