Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 21.04.2018. 08:30

Čačani vole nove tehnologije u poljoprivredi

Poljoprivrednici iz čačanskog kraja maksimalno upotrebljavaju savremene tehnologije, a jedina prepreka da koriste dronove u setvi je - cena.

Foto: Pixabay / Herney
  • 471
  • 22
  • 0

Savremena mehanizacija, kao i inovacije, dobro su prihvaćene u čačanskom kraju, u kome poljoprivrednici rado prate trendove. Još uvek ne postoje digitalne farme ali su dronovi - bespilotne letelice kojima se daljinski upravlja, u upotrebi. Koriste se za  procenu stanja parcela.

"Dobijate podatke o zaravnjenosti površine, odnosno prisustvu ili odsustvu mikrodepresija, koje jako utiču kako na kvalitet setve, tako i na kvalitet nicanja i kasnije na ukupni kvalitet biljaka, na njihove fiziološke potencijale", kaže za RTS vanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku Snežana Tanasković.

Precizna poljoprivreda za predviđanje useva

Ovaj fakultet razvija softvere za primenu u preciznoj poljoprivredi. Cilj je da se informacione tehnologije povežu sa plodnim poljima i da se uz pomoć savremenih uređaja omogući uvid u svaki deo njive. Tako poljoprivrednik tačno može da vidi kako njegova biljka raste i kako napreduje, pa da na osnovu snimaka predvidi prinos.

"Mi za sada nemamo neko iskustvo sa tim, verovatno će u narednom periodu biti toga i mi ćemo to sigurno prihvatiti ako bude bolje, a očekujemo da bude", rekao je Tihomir Jovanović, poljoprivrednik iz Zablaća.

Inovacije u opremi za poljoprivredu

Dronovi ne mogu da se koriste u setvi

Bespilotne letelice nije moguće koristiti u setvi u ovom kraju, jer su posedi usitnjeni - maksimalne površine su oko pola hektara. "To bi bila jako skupa nova tehnologija, dok druge savremene tehnologije poljoprivredni proizvođači maksimalno upotrebljavaju, primenju na svojim parcelama i posedima", kaže Snežana Marković Đurović iz Centra za razvoj sela Zablaće.


Izvori

RTS


Tagovi

Snežana Marković Đurović Tihomir Jovanović  Snežana Tanasković Dron Softver Precizna poljoprivreda Nova tehnologija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.