Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 04.01.2016. 10:30

Čadež - Nastavak reorganizacije PKS u 2016.

U 2016. godinu ulazimo i sa jasnim ciljem da napravimo novi, efikasni sistem zastupanja srpske privrede u inostranstvu koji će omogućiti da uvezemo naša preduzeća u međunarodne trgovačke lance i povećamo izvoz - kazao je Čadež

Foto: vesti-online.com
  • 66
  • 2
  • 0

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je najvažniji zadatak komore u ovoj godini nastavak procesa modernizacije i završetak reorganizacije komorskog sistema, kako bi komora postala moderan servis koji efikasno pruža usluge i uspešno zastupa interese cele privrede.

On je agenciji Beta kazao da je reorganizacija PKS-a počela pre nešto više od godinu dana uz podršku Privredne komore Austrije i po austrijskom modelu.

"Samo dobrim komorskim sistemom, dobrom organizacijom, i sistematskim radom, možemo da Vladi dajemo kvalitetne predloge kako da se unapredi poslovna klima", kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, jedna od ključnih aktivnosti komore u 2016. godini biće zastupanje srpske privrede u inostranstvu i osvajanje novih tržišta, kao i intenzivan rad na uvodjenju dualnog sistema obrazovanja jer su analize pokazale da nivo praktičnih znanja koji se sada dobija u školama nije dovoljan da bi zadovoljio potrebe savremene privrede.

"Ukoliko želimo da imamo razvijenu privredu i generacije koje će biti u stanju da konkurišu na tržištu rada u Evropskoj uniji, ovo je od suštinskog značaja za budućnost. U 2016. godinu ulazimo i sa jasnim ciljem da napravimo novi, efikasni sistem zastupanja srpske privrede u inostranstvu koji će omogućiti da uvezemo naša preduzeća u međunarodne trgovačke lance i povećamo izvoz", kazao je Čadež.

Potencijal za izvoz u prehrambenoj industriji

Prema njegovim rečima ulazak u velike međunarodne dobavljačke lance, veoma je bitan jer to znači da kompanije imaju traženi kvalitet koji ako žele da ostanu deo tih sistema i zadrže se na osvojenim tržištima, moraju stalno da unapređuju, čime će rasti i njihova konkurentnost i sposobnost da uspešno učestvuju u tržišnoj utakmici.

Čadež je dodao da poljoprivreda ima veliki potencijal za izvoz i to kroz prehrambenu industriju, ali da su šanse Srbije i hemijska i metalska industrija.

On je najavio da bi od sredine 2016. trebalo da počne primena novog modela predstavljanja privrede Srbije u inostranstvu, a da će dobar deo finansiranja tog posla preuzeti privreda, odnosno Privredna komora Srbije, čime će troškovi države biti manji.

"Predstavnici Srbije u odredjenim zemljama biće odgovorni privredi i njihovi rezultati meriće se rastom našeg izvoza na tržišta koje pokrivaju", kazao je Čadež.

On je kazao da su istraživanja pokazala da je veliki problem privrede što teško i pod nepovoljnim uslovima dolazi do sredstava za finansiranje proizvodnje i modernizacije. Podseća da je PKS sa Ju es ejdom (USAID) pokrenula portal Poslovanje.rs sa pregledom svih izvora finansiranja, kao i načina na koji se za ta sredstva aplicira.

Čadež je naglasio i da je Vlada Srbije uradila dosta toga za privredu, da je oslobođena jedna nova energija i da je zaokret napravljen u 2015. dobra osnova za dalje ubrzanje rasta i razvoj privatnog sektora.

On je naveo da je usvojeni Zakon o privrednim komorama dobar i da će pomoći da Srbija uspostavi moderan komorski sistem. "Mi smo se odlučili za austrijski model i on podrazumeva obavezno članstvo. PKS zastupa i štiti interese cele privrede u zemlji i inostranstvu, a to može samo ako okuplja celu privredu, kazao je on dodajući da će se obavezna članarina primenjivati od 2017., a o njenoj visini odlučivaće privreda", rekao je on.

Čadež je naglasio da će taj zakon smanjiti troškove privrede i omogućiti privrednicima da sva dokumenta koja PKS sada izdaje u Beogradu, ubuduće dobiju u ogranku Komore najbližem mestu njihovog poslovanja, a unaprediće se i ceo sistem edukacije privrede.

Predsednik PKS-a je podsetio i da je ova organizacija, spremajući se za novi komorski sistem, već sprovela optimalizaciju i smanjila broj zaposlenih kojih je sada za trećinu, odnosno za oko 120 manje. "Time je učešće plata u troškovima PKS-a smanjeno sa 57 odsto, što je bilo neodrživo, na 30 procenata", kazao je Čadež.

Foto: vesti-online.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Marko Čadež Privredna komora Srbije PKS Vlada Srbije Finansiranje proizvodnje Zakon o privrednim komorama

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.