Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 01.11.2017. 14:15

Case IH Quadtrac 540 CVX u trci za Traktor godine

Predstavljamo vam prvog finalistu za Traktor godine 2018. - Case IH Quadtrac 540 CVX za kog kažu da je nežni div! Kakve to veze ima sa gumom i jajetom, pogledajte u članku!

Foto: Renata Prusina
  • 2.345
  • 107
  • 0

U godini kada Case IH obeležava 175 godina postojanja i 20 godina proizvodnje "Quadtrac" traktora, stručnjaci ove kompanije pripremaju nova iznenađenja. Jedno od njih je i finalista ovogodišnjeg izbora "Traktor godine 2018" u kategoriji ratarskih traktora - Quadtrac 540 CVX, koji prvi put donosi operativne i ekonomične prednosti kontinuirano varijabilnog prenosa (CVT) na tržište zglobnih traktora guseničara.

Najmoćniji CVT traktor na tržištu

Taj snažni div radi tiho i glatko, efikasnije iskorišćava gorivo, brže postiže željene radne brzine i smanjuje umaranje vozača. Uz njega čak i novi vozači postaju stručnjaci, duhovito ističu proizvođači.

Podsetimo, Case IH već 17 godina radi na razvijanju i usavršavanju CVT menjača na traktorima srednje snage, i sada tu tehnologiju donosi u višu klasu. Tako Quadtrac 540 CVX postiže maksimalnu snagu od 613 konjskih snaga, što ga čini najmoćnijim CVT traktorom dostupnim na tržištu. Dizajnirana su tri takva modela "Quadtrac", upotpunjavajući dosadašnju seriju od pet standardnih "powershift" modela.

Traktor Case IH Quadtrac 540 CVX

Novi CVXDrive daje prednost vožnje bez promene brzine 0 - 40 km/h (i 0 - 18 km/h unazad), pri redukovanoj brzini motora od 1.640 obrtaja u minutu, a Automatic Productivity Management (APM) softver usklađuje motor i prenos, odnosno potrošnju goriva prema opterećenju i za priključne uređaje sa pogonom preko kardanske osovine. To praktično znači da APM sistem koordinira motor i prenos višenamenskim džojstikom (multikontroler) i papučicom gasa, automatski smanjujući brzinu motora na minimum potreban za rad traktora pod opterećenjem, pri čemu se postiže optimalna potrošnja goriva, odnosno eliminišu njegovi gubici. Upravljanje može da bude i ručno, bez APM sistema, menjajući prenos džojstikom, a brzinu motora nožnim ili ručnim gasom.

Quadtracova gusenica čini ovu divovsku snažnu mašinu jednostavnom za rukovanje, ali i nežnom prema zemljištu, zbog minimalnog zbijanja!

Snažni motor i hidraulika

Case IH Quadtrac 540 CVX pokreće 12,9-litarski "Cursor 13" motor sa elektronskim upravljanjem, iz radionice sestrinske kompanije "FPT Industrial". Taj motor ima šest cilindara sa četiri ventila po cilindru i dva turbopunjača, od kojih manji ima osetljivost na niski broj obrtaja, a drugi, veći, osigurava maksimalan podsticaj pri visokom broju obrtaja motora. Svaki turbopunjač ima sopstveni sistem hlađenja, što daje 30% bržu reakciju pod opterećenjem. "FPT Cursor" motor zadovoljava standarde četvrtog stepena (EURO4) redukovanja emisije štetnih gasova zahvaljujući "Hi-eSCR" tehnologiji. Nominalna snaga je 543 KS pri brzini motora od 2.100 obrtaja u minuti. Maksimalna snaga od 613 KS postiže se na 1900 obr./min, a maksimalan obrtni moment od 2540 Nm na 1400 obr./min. Zapremina rezervoara goriva je 1.230 litara, a "AdBlue" dodatka 321 litra.

Case IH Quadtrac 540 CVX pokreće 12,9-litarski Cursor 13 motor sa elektronskim upravljanjem

Quadtrac 540 CVX ima hidrauličnu pumpu u tipu kompenzacije pritiska i protoka, koja osigurava maksimalnih 216 litara u minuti. Sistem radi na 210 bara i može snabdevati i do osam spoljnih priključnih ventila, kojima se, kao i zadnjom polugom kapaciteta devet tona, upravlja elektronski - multikontolerom. Kao dodatna opcija mogući je izbor "Twin Flow" pumpe sa dva odvojena hidraulična kruga, osiguravajući ukupno 428 l/min, što je dovoljno i za najzahtevnije hidraulične aplikacije.

Brzina zadnjeg priključnog vratila je 1.000 obrtaja.

Opcije po izboru kupca

Prerađen naslon s multicontrollerom

Dobro poznata "Surveyor" kabina na Quadtrac 540 CVX ima nekoliko poboljšanja, koje je zahtevala CVX transmisija, a odnose se na neznatno prerađeno sedište sa multikontrolerom, na koji je postavljeno više funkcija na dohvat ruke. Inovativna tehnologija obuhvata "AFS 700 Pro terminal, Advanced Farming System" precizne poljoprivrede, koji uključuje "AccuGuide" upravljanje, "AccuTurn" automatsko okretanje mašine na kraju njive i "AFS Connect " telematiku daljinskog nadzora mašine i automatskog prenosa podataka uz "ISOBUS klase 2" aplikacije sa promenjivom stopom i njihovo dokumentovanje.

Sedište se može bočno zaokrenuti za 40°, pa vozač tako može bolje da kontroliše rad priključnog uređaja. Dostupne su inovativne opcije, na primer paket 12 LED i 6 HID svetala, koji osiguravaju 44.000 lumena za 360-stepeni osvetljavanja i sigurniji noćni rad. Iako je naizgled obim izduvavanja gasova veliki, stilizovani dizajn poklopca motora i vetrobrana kabine osigurava vozaču izvrsnu panoramsku vidljivost. Tu je i kontrola "Active Hold", koja osigurava automatsko aktiviranje parkirne kočnice nakon 45 sekundi pri zaustavljanju traktora na uzbrdici.

Nežni div

I, kao obično, evo još nekoliko impozantnih brojki.

Ukupna dužina traktora je 7,6 metara, širina tri metra, visina 3,8 m, a međuosovinski razmak 3,9 m. Širina razmaka gusenica je 2,2 metra, a visina klirensa 547 cm. Ugao okretanja je 38 stepeni. Težina traktora bez opterećenja 23,8 tona, a maksimalna radna težina 32 tone. Na kraju su "Case" inženjeri slikovito opisali nežnost diva. Naime, stavili su jaje u otisak gume standardnog traktora u zemlji, nakon čega je ovaj guseničar prešao istim tragom i nije zdrobio jaje!

Uz CVXDrive, Quadtracova gusenica sa svojom trouglastom formom, tri srednja valjka i oscilacijom "Steigerove" šasije u tri tačke čini ovu divovsku snažnu mašinu jednostavnom za rukovanje, ali i nežnom prema zemljištu, zbog minimalnog zbijanja, ističu inženjeri "Casea", naglašavajući veću izdržljivost, snagu i stabilnost ovog traktora sa jačom vučom i manjim proklizavanjem nego kod alternativnih dizajna.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Partner