Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 26.05.2022. 07:30

Čemu služi AdBlue u motorima? Za đubrenje - ne!

To je 32,5 postotni rastvor sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineralizovanoj vodi. Mnogi ga zloupotrebljavaju i koriste u poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/Sitthipong111
  • 1.378
  • 88
  • 0

AdBlue je tečnost poznata vozačima novih dizelaša koja se krije ispod plavog poklopca, najčešće pored otvora za gorivo. To je 32,5 postotni rastvor sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineralizovanoj vodi.

Ovim se rešenjem želelo odgovoriti tehničkim normama na propise o emisiji štetnih gasova, tačnije azotovih oksida (NOx) koje je Evropska komisija donela početkom 2015. godine pod nazivom NormaEuro6.

Radi se o rastvoru uree koji se ubrizgava u katalizator SCR. Komponente NOx se vežu za amonijak iz uree i nastaju produkti u formi neopasnog azota i vodene pare. Tako se smanjuje emisija štetnih gasova iz automobila.

Prosečna potrošnja ove tečnosti je 1l na 1.000 kilometara. Kod većih opterećenja je i veća.

Mnogo vozača ne obraća pažnju na količinu AdBlue-a u automobilu smatrajući da će moći voziti i dalje, ako imaju dovoljno goriva. Međutim, proizvođači vozila su računali i na ignorantsko ponašanje vozača te su napravili sistem zbog kojeg je nemoguće ponovo pokrenuti vozilo kada je rezervoar tečnosti ispražnjen.

Nemojte da zafali (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Neophodan prirodni gas

Yara International je vodeći proizvođač đubriva, ali i AdBlue-a te sličnih tečnosti. Bez obzira na kriznu situaciju, uredno snabdeva svoju mrežu terminala.

U prethodnom periodu postojala je bojazan da će doći do prekida proizvodnje što bi izazvalo kolaps saobraćaja.

Kako znamo, visoke cene prirodnog gasa doprinele su visokim cenama azotnih đubriva, a bilo je neophodno i proizvodnju auto tečnosti prilagoditi novonastaloj situaciji.

Zloupotreba u poljoprivredi

Nažalost, zbog visokih cena azotnih đubriva, pojedini su poljoprivrednici počeli da koriste AdBlue umesto tečnog UAN-a. Ipak, treba naglasiti da auto tečnost nije registrovana kao đubrivo i reč je o drugačijem proizvodu.

To je najčistiji rastvor uree, ne sadrži inhibitor ureaze. Sadržaj azota se kreće oko 15 odsto, dok UAN sadrži 32 odsto. To znači da bi potrošnja AdBlue-a bila dvostruko veća i finansijski neisplativa.


Tagovi

AdBlue Auto tečnost UAN Azot Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer