Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o podsticajima
  • 19.04.2023. 12:00

"Čemu služite vi političari", pitaju se proizvođači - ministarka najavljuje boljitak

I nije gore samo po pitanju mleka, upozoravaju poljoprivrednici. Ministarki su izneli još problema.

Foto: Instagram/jelenatanaskovićofficial
  • 249
  • 49
  • 0

Ministarka Jelena Tanasković se, posle dužeg vremena, obratila poljoprivrednicima i javnosti na zasedanju Odbora za poljoprivredu šumarstva i vodoprivredu o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi, obećavajući poboljšanje. Zahvaljujuću eAgraru poljoprivredna gazinstva će lakše moći da se registruju, a slede i olakšice za, kako kaže, subvencije po hektaru. Međutim, poljoprivrednici poručuju da predloženo nije rešenje i da je iz dana u dan situacija sve teža, prenosi N1.

"Do sada je bilo da je to fiksno 6.000 dinara, mi smo sada rekli da je minimalno 6.000 dinara, plus 3.000 regres, kao što znate to će već biti 9.000 dinara, takođe, imamo subvenciju za mleko, koje je stajalo da je fiksno sedam dinara po litri, mi smo rekli ovde u ovim izmenama i dopunama da će to biti minimum 10 dinara po litri", rekla je Tanaskovićeva.

Šta je sa subvencijama?

Jedan poljoprivrednik je slikovito opisao šta se dešava sa subvencijam, gde je rekao da je situacija kao kada krava da punu kofu mleka, pa je udari nogom i prospe.

"I još smo ušli u goru situaciju, ne postoji ni jedan proizvođač kome nije skinuta cena mleka, tako da je to rezultat ovih par meseci što ste radili i što smo upozoravali i što smo vam govorili, davali kao zahteve jedina moguća rešenja, jer smo znali da ćemo doći u ovu situaciju ako to ne prihvatite. Nažalost, došli smo u tu situaciju, i sada se ja pitam čemu služi Odbor za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede, svi vi političari koji sedite ovde - čemu služite, evo ja se pitam kao proizvođač, vi meni pričate da je dobro, meni sve gore i gore", izjavio je proizvođač mleka Dejan Trajković.

Nije samo mleko problem

I nije gore samo po pitanju mleka, upozoravaju poljoprivrednici. Ministarki su predočili još problema.

"Hoće li ova Srbija da opstane ili da nestane, nama su sela napuštena, zemlja zapuštena, ko će da obrađuje, ostala su staračka domaćinstva gde nemaju nikakve infrastrukture, još jednom pitam", kaže iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević i pita se, ko će da učestvuje za eAgrar? 

"I gospođo ministarko, kod nas se ne kaže svinjogojstvo, nego svinjarstvo, toliko za sada", navodi Milićević.

"To je samo šminkanje mrtvaka, jer da bi neko zaista želeo da nešto promeni u poljoprivredi, on bi umesto ulaganja u nacionalni stadion od 600 miliona evra, taj novac usmerio u poljoprivredu, u proizvodnju hrane i onda bismo imali milijardu evra minimum budžet za podsticaj u tekućoj godini, pa bi bilo većih mogućnosti da Ministarstvo poljoprovrede sprovodi poljoprivrednu i agrarnu politiku", izjavio je poslanik Miroslav Aleksić.

Poljoprivrednici poručuju i da je za poboljšanje situacije neophodno da se donese potpuno nov Zakon o podsticajima.


Tagovi

Jelena Tanasković Obraćanje ministarke Dejan Trajković Podsticaji Subvencije Zoran Milićević EAgrar Miroslav Aleksić Zakon o podsticajima


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.