Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 10.11.2023. 14:10

Cena kukuruza na Produktnoj berzi blago raste

Kukuruz je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura i njegov udeo u ukupnom obimu prometa iznosio je 46 odsto.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 529
  • 61
  • 0

Na robno-berzanskom tržištu tokom ove nedelje zabeležen je rast cena kukuruza i soje, ali i pad cene pšenice. Ukupan obim trgovanja bio je manji u odnosu na prethodnu nedelju za 28,87 odsto i iznosio je 2.365,00 tona robe, pri čemu je njegova finansijska vrednost iznosila 56.781.550,00 dinara (22,36 odsto manje nego protekle nedelje). Najviše se trgovalo kukuruzom i pšenicom.

Blago povećanje cene žutog zrna, pad hlebnog

Kukuruz je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura i njegov udeo u ukupnom obimu prometa iznosio je 46 odsto. Tokom čitave nedelje tražnja je bila veća od ponude. Potraživao se kukuruz sa analizom na aflatoksin, kao i kukuruz bez analize, ali i vlažniji kukuruz do 16 odsto vlage. Posebno je bila iskazana tražnja za kukuruzom na paritetu CPT luka sa isporukom u decembru. Kupce su najčešće činili izvoznici, trgovci i domaći prerađivači.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,34 din/kg bez PDV-a (17,98 din/kg sa PDV- om), što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja rast cene od 2,11 odsto. Trgovalo se takođe i kukuruzom na paritetu CPT kupac po ceni od 17,20 din/kg bez PDV-a, kao i kukuruzom rod 2022. godine na paritetu CPT kupac po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, ona je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa udelom od 42 odsto. Početkom nedelje primetna je bila povećana tražnja za pšenicom. Sredinom nedelje ponuda je bila blago povećana, da bi krajem nedelje ona bila izuzetno slaba, a tražnja povećana, pri čemu su kupci potraživali pšenicu sa različitim parametrima kvaliteta. Pšenicom se tokom ove nedelje trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,20 din/kg bez PDV-a (21,12 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je pad cene od 1,29 odsto.

Zaključeni su i berzanski ugovori za pšenicu sa primesama do pet odsto na cenovnom nivou od 20,30 din/kg bez PDV-a.

Soja prelazi 50 dinara

Tržište soje je tokom cele nedelje bilo veoma mirno, da bi tek poslednjeg dana u nedelji došlo do povećanja aktivnosti. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 50,70 do 51,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 50,76 din/kg bez PDV-a (55,84 din/kg sa PDV-om), te je primetan rast cene od 2,68 odsto.

Od ostale robe, trgovalo se još i mineralnim đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 u pakovanju 25/1 po ceni od 54,66 din/kg bez PDV-a. U ponudi se našao i MAP 12:52 u manjim količinama po ceni od 84,15 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila se u toku nedelje po ceni od 30,20 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza od 6.11. do 10.11.

Uvoz kukuruza u EU se povećao

Evropa i dalje trpi padavine, koje sprečavaju poljske radove. U Brazilu, suvi uslovi izazivaju zabrinutost u regionu Mato Groso. Setva soje ima problema da se nastavi, što pokreće zabrinutost za drugu setvu kukuruza u februaru. Izvoznici žitarica pažljivo prate trendove tražnje i razliku u ceni između francuskih žitarica i ostalih konkurenata, dok se finalizuje alžirski novi tender.

Uvoz kukuruza u EU se povećao sa ukupnom količinom uvezenom od očetka sezone od 5,84 mil t. Tempo uvoza je znatno slabiji nego prošle godine, sa brazilskim i ukrajinskim kukuruzom koji dominiraju tržištem. Robna tržišta se trenutno kreću u suprotnim smerovima. Cene sirove nafte su ponovo pale, što od početka meseca čini pad od oko -7%, u Njujorku. Ovaj trend snižavanja je takođe zabeležen u Evropi za Brent sirovu naftu. Sa druge strane, poljoprivredna robna tržišta na Evronekstu zabeležila su rast kod žitarica i uljarica. Suočeni sa obnovljenim tenzijama u regionu Odese, učesnici na tržištu su oprezni što se tiče dinamike aktivnosti iz Ukrajine.

Rastu cene soje i sojine sačme

USDA je procenilo proizvodnju kukuruza 2023/24. na 130 mil t, što je sniženje za pet miliona tona u odnosu na prethodnu procenu. U SAD, žetva dobro napreduje, sa skinutih 81 odsto kukuruza i 91 odsto soje. Setva ozime pšenice je dostigla 90 odsto, što je u skladu sa prosecima prethodnih godina. USDA je izvestilo o prodaji 126.000 t soje za Kinu, što je u skladu sa USDA prognozom uvoza od 100 mil t. USDA je takođe izvestilo od prodaji 289.575 t kukuruza za Meksiko.

U Čikagu cene soje i naročito sojine sačme su rasle. Vremenske prilike u Brazilu podstiču strahove za budući proizvodni potencijal, sa prognozom koja je za sad bez padavina. Tržište je takođe našlo podršku u objavi o novim prodajama soje za Kinu, uključujući prodaju od 110.000 t o kojoj je izvestilo USDA. Kukuruz je pao na najniži trgovani nivo, a tržište pšenice je raslo na najviši nivo u tri nedelje.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena mineralnih đubriva Trgovanje na berzi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/