Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena nafte
  • 03.06.2021. 10:00

Cena nafte sve viša - koje evropske zahteve mora da ispuni Srbija?

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da je sirova nafta sa 40 dorala po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci.

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 256
  • 29
  • 0

Cena sirove nafte na svetskom tržištu raste još od oktobra prošle godine i to svakako vidimo i na našim pumpama. Samo od marta, u zavisnosti od vrste, derivati su poskupeli od pet do devet dinara po litru, prenosi RTS.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za ovaj medij da je sirova nafta sa 40 dorala po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci, što znači da je porasla skoro 50 odsto, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

Posledica očekivanja

Mićović je dodao da je posledica promene cene nafte posledica očekivanja, a jedno takvo očekivanje smo imali početkom marta, kada je cena nafte došla do 69 dolara po barelu, pa je svako ko je tada kupio naftu izgubio, jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara.

Trenutno prema istraživanjima Auto-moto saveza Srbije, benzin Evropremium BMB 95 je 153,2, evrodizel je 157,4, dok je autogas 83,8 dinara po litru, što su maloprodajne cene.

Juče je održan sastanak zemalja izvoznica nafte, članica OPEK-a i Rusije. Više je razloga za skok cene barela i to jedino može da ublaži povećanje proizvodnje. 

"OPEK je ostao na svojim prognozama iz aprila, tako da će tokom jula povećati isporuke. Ništa revolucionarno se nije desilo", naveo je Mićović.

I Srbija mora da obezbedi tromesečne rezerve

Vlada je prošle nedelje donela odluku da uskladi rezerve nafte i derivata sa zahtevima koje propisuje Evropska unija. Zemlje članice Unije moraju da obezbede tromesečne rezerve, znači da će to morati i naša zemlja.

To je veoma važno, baš zbog kriznih situacija, vremenskih nepogoda, poremećaja snabdevanja, ali i u slučaju naglih poremećaja cene sirove nafte. Država tako može da interveniše količinama koje su kupljene kada je nafta bila jeftinija i da spreči velika poskupljenja derivata.  


Tagovi

Cena nafte Cena barela OPEK Tomislav Mićović Rezerve


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...