Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 05.01.2024. 18:00

Cena pšenice iznad granične vrednosti?

Pad cene vratio je starog kupca evropske pšenice.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 530
  • 59
  • 0

Cene pšenice na berzama se oporavljaju i veće su od granične vrednosti od 220 evra/t. Ovom žitaricom se najviše trgovalo početkom godine kada je obim sklopljenih ugovora nešto manji. Berze će povećati aktivnosti od sledeće sedmice kada se na posao vraća veći broj operatera.

Pšenica još uvek iznad granične cene

U petak u 13h za tonu je za pšenicu na pariškom Matifu trebalo izdvojiti 221 evra. Cena kukuruza je zabeležila blagi pad na 196,75 evra/t, kao i uljana repica koja je koštala 425,25 evra/t.

Cena pšenice na čikaškom CBoT-u bila je 205,97 evra/t, dok je kukuruz imao blag rast i koštao je 167,80 evra/t za martovske ugovore. Soja je zabeležila blagi pad na 423,69 evra/t.

Pad cene privukao starog kupca

Evropska pšenica i dalje ima veliku konkurenciju iz regiona Crnog mora. Nedavni pad cena može zaista podstaći povratak kupaca. Jordan je završio otkup 120.000 t pšenice. Cena uljane repice je nestabilna i doživljava padove i skokove.

Dolar se oporavio, što je donelo stabilnost na američko tržište. S nestrpljenjem se očekuje izveštaj sa podacima o izvozu za poslednju sedmicu decembra 2023. godine.

Vremenske prilike postaju nepovoljne za ozime žitarice u Rusiji i Ukrajini. Prognoze su najavile zahlađenje. U Brazilu se očekuju padavine. To je uticalo na pad cena uljane repice. Dodatno je na pad cena delovala slabija kineska kupovina. Za 12. januar je najavljeno prvo izdanje USDA izveštaja.


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.