Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.11.2023. 18:00

Cena pšenice pala na petomesečni minimum, a ostalo?

Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Na cenu soje je delovala vest o kiši u Brazilu.

Foto: Depositphotos/igor_bastrakov
  • 318
  • 88
  • 0

I ove sedmice cene su skoro nepromenjene. Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Kupci se žale na slabu ponudu, dok analitičari očekuju kraj berbe kukuruza i početak prodaje uskladištenih žitarica.

Slaba prodaja sa obe strane Atlantika

Na pariškom Matif-u cena pšenice je u petak u 14h pala na 225 evra, na petomesečni minimum. I pored ovako niske cene kupci nisu pokazali zainteresovanost. Evropska pšenica ne može da konkurira jeftinijoj iz Ukrajine i Rusije.

Cena kukuruza za martovske ugovore je na 205,50 evra/t, dok se za tonu uljane repice tražilo 437 evra.

Pšenica na pariškoj berzi:

Decembarski ugovori za pšenicu su pali na čikaškom CBoT-u na 187,48 evra/t. Izveštaj USDA je pokazao da je prodaja ove žitarice loša i da je do 9. novembra izvezeno samo 176.300 tona u odnosu na očekivanja od 250 do 500.000 t.

Blago je porasla cena kukuruza na 172,30 evra/t, a pala za soju na 460,75 evra/t.

Preokret u ceni soje

Nakon skoka od četiri odsto desio se nagli pad cene soje. Prošlosedmična velika kupovina nije mogla da utiče na vest o kišu u Brazilu, posebno u regionima gde se uzgaja. Kina je bila najveći kupac.

Prognoza ukupne svetske proizvodnje žitarica u 2023/24. godini je podignuta za tri miliona, u odnosu na oktobar, odnosno na 2.295 mil. t.

Povećana je za pšenicu dva miliona tona na 787 mil. t, jednako i za soju pa sada iznosi 395 miliona tona te kukuruz na 1,223 mil. t.


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Cena žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?