Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 23.03.2022. 07:30

Cena pšenice raste, a američki ratari ne mogu da je prodaju?

Nemogućnost prodaje ozime pšenice dodatno stvara pritisak na američke farmere koji treba gotovinom da plate seme i đubrivo pre prolećne setve, zakup zemljišta i poreze.

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 783
  • 145
  • 0

Globalnih fjučersi pšenice su porasli što je bio signal poljoprivrednim proizvođačima u SAD-u da prodaju svoje žito po višim cenama.

Među nestrpljivima je, navodi Reuters, bio i farmer Vans Emke iz Kansasa. Lokalne cene porasle su za oko 30 odsto na skoro 12 dolara po bušelu, što je najviši iznos kojeg se ovaj ratar mogao prisetiti u 45 godina bavljenja poljoprivredom. 

Međutim, nije mogao da proda ništa od svoje predstojeće žetve pšenice za buduću isporuku. Dakle, i pored toga što su cene fjučersa za kukuruz i pšenicu tako naglo skočile, teško ih je prodati, jer su otkupljivači prestali da kupuju iz straha da neće moći da zarade od preprodaje.

Čeka se razvoj situacije

Mnogi od njih nastavljaju da se suzdržavaju od kupovine kako bi videli kako će se sukob u istočnoj Evropi dalje razvijati i kakav će to imati uticaj na tržište. 

Nemogućnost prodaje ozime pšenice, čija žetva počinje u junu, dodatno stvara pritisak na američke poljoprivrednike koji treba gotovinom da plate seme i đubrivo pre prolećne setve, zakup zemljišta i poreze.

Ozima će doći za tri meseca (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Prema podacima Američkog saveza poljoprivrednih biroa i tamošnjeg ministarstva poljoprivrede očekuje se da će samo računi za đubrivo ove godine skočiti za 12 odsto, nakon što su prošle godine porasli za 17 odsto. Ako farmeri odluče da redukuju površine, to bi moglo da smanji prinose za jesenju žetvu u vreme kada bi svetu moglo da zatreba više žita.

Problemi tržišta

Neuobičajena situacija koja sputava proizvođače proizlazi iz sistema zaštite od rizika koji američki uzgajivači i prerađivači žitarica dugo koriste kako bi se osigurali od promena cena. Za svaki bušel žita koji se obavežu da će da kupe, kupci prodaju jednaku količinu na tržištu fjučersa kao zaštitu od gubitaka.

Rusija i Ukrajina zajedno isporučuju oko 26 odsto svetskog izvoza pšenice, prema najnovijim podacima USDA. Izvoz preko Crnog mora je prekinut.

Špekulanti su posle početka sukoba u Ukrajini intenzivno kupovali fjučers pšenice i kukuruza, posebno nadolazeće majske ugovore. Cena majske pšenice na Chicago Board of Trade (CBOT) skočila je 54 odsto u samo devet trgovačkih dana, s 8,84 dolara po bušelu 23. februara na 13,63 dolara 8. marta.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Landus Cooperative, najveća poljoprivredna zadruga u Saveznoj državi Ajova nakratko je 9. marta suspendovala svoje ponude gotovinskih kredita za kupovinu kukuruza i soje. Izvršni direktor Mat Karstens rekao je da je Landus takođe utrostručio svoju kreditnu liniju kod CoBanka, najvećeg američkog zajmodavca za poljoprivrednike, kako bi pokrio stotine miliona dolara u marži i osigurao stabilno poslovanje. 

CoBank je samo u januaru i februaru isporučila više od 4,5 milijardi dolara zajmova i kredita klijentima.

Tržište fjučersa nije bilo ovako nestabilno od 2008. godine, kada je nestašica hrane širom sveta izazvala nerede u nekim zemljama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište pšenice Cena pšenice USDA Otkup pšenice Sukob u Ukrajini


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zimski narcis