Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 08.03.2023. 18:00

Cene đubriva padaju i dalje, a potražnja?

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 705
  • 125
  • 0

Cene azotnih đubriva i dalje padaju u Evropi i na svetskom tržištu. Posledica je to nastavka pojeftinjenja gasa i slabe potražnje za đubrivima zbog cena koje su i dalje previsoke za poljoprivrednike.

Jeftinija urea u Francuskoj

U nemačkim uvoznim lukama one su za kalcijum amonijum nitrat pale za 10 evra pa je koštao nešto manje od 390 evra/t. Za skoro 30 evra bio je jeftiniji rastvor amonijum-nitrat koje je koštao 420 evra/t. Za ureu su ostale stabilne na skoro 510 evra/t, izveštava Agrarheute.

Trend pada se beleži i u Francuskoj. Potražnja za najvažnijim đubrivom za tamošnje poljoprivrednike, amonijum-nitratom, je veoma smanjena, iako je palo na 430 evra/t. Urea je jeftinija za 110 evra u odnosu na Nemačku. U uvoznim lukama je koštala 400 evra/t.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove. Istovremeno se smanjuju proizvodne marže.

Indija uvozi iz Rusije

Na svetskom tržištu cene amonijaka padaju, dok su za ureu skoro nepromenjene. Na tržištu fjučersa u SAD, urea za isporuku u martu je iznosila nešto manje od 303,72 evra/t, a nisu veće ni za sledeće mesece. Kupci čekaju poslednji moment primene i dalji pad cena.

Na drugom kraju sveta Indija se snabdeva jeftinim ruskim đubrivom. Izvoz iz Rusije u Evropu je u zastoju. Vodeći svetski poljoprivredni proizvođač, Brazil, ima velike zalihe što je smanjilo potražnju.


Tagovi

Azotna đubriva Uvoz đubriva Potražnja Urea Cena đubriva Cene uree


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.