Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 08.04.2023. 18:00

Cene hrane i dalje u padu - razlog su tri proizvoda

Ovo je dvanaesti uzastopni mesečni pad od dostizanja vrhunca pre godinu dana. Ipak je kod nekih proizvoda došlo do rasta.

Foto: Depositphotos/davidmartyn
  • 148
  • 15
  • 0

Referentni indeks međunarodnih cena prehrambenih proizvoda nastavlja da pada, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO.

On je u martu 2023. u proseku bio 2,1 odsto manji u odnosu na februar, što predstavlja dvanaesti uzastopni mesečni pad od dostizanja vrhunca pre godinu dana. Predvođen je padom indeksa cena žitarica, biljnog ulja i mlečnih proizvoda, dok su povećani indeksi šećera i mesa. U odnosu na mart 2022., pad je za 20,5 odsto.

Najviše pale cene pšenice

Indeks cena žitarica je imao najveći silazni trend u prošlom mesecu - bio je manji za 5,6 odsto u odnosu na februar i 18,6 odsto u odnosu na pre godinu dana. Najveći pad su imale međunarodne cene pšenice, za 7,1 odsto, podstaknute velikim svetskim zalihama, jakom konkurencijom među izvoznicima i obnavljanjem crnomorskog ugovora. Niže su i one za kukuruz, i to za 4,6 odsto, ječma za 6,7 i sirka za 5,7 odsto.

Biljno ulje i mlečni proizvodi

U martu je bio i niži indeks cena biljnog ulja za tri odsto u odnosu na februar i čak 47,7 odsto u odnosu na 2022. Najviše su pale za sojino, repičino i suncokretovo ulje, više nego što su nadoknađene višim svetskim cenama palminog. One su se, dakle, nakon ovakvog trenda tri uzastopna meseca oporavile prošlog.

Mlečni proizvodi su u martu imali indeks cena manji za 0,8 odsto u odnosu na februar i 10,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je uzrokovan nižim cenama sira i mleka u prahu, dok su one za puter porasle. Pad se beleži i kod sira, ali i mleka u prahu i to deveti mesec zaredom zbog slabe potražnje i sezonskog rasta proizvodnje sirovine u zapadnoj Evropi.  

Svinjetina i šećer beleže blagi pad

Za 0,9 odsto su bile manje cene mesa u martu, odnosno 6,3 odsto u poređenju sa istim razdobljem 2022. Blagi rast je zabeležen za govedinu i svinjetinu. Za svinjetinom je povećana potražnja pre Uskrsa. Deveti mesec za redom pada indeks za meso živine, a niži je i za ovčije meso. 

Indeks cena šećera je u martu bio za 1,5 odsto više i to je drugi mesec rasta te je dostigao najviši nivo od oktobra 2016. Rast je uglavnom rezultat zabrinutosti zbog niže globalne dostupnosti šećera u sezoni 2022/23. Očekuje se manja proizvodnja u Indiji, Tajlandu i Kini, ali i dobri prinosi šećerne trske u Brazilu što ograničava dalji rast vrednosti. 


Tagovi

FAO indeks cena Cene prehrambenih proizvoda Cena hrane Cena pšenice Cene u martu Cena mleka Cena ulja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao