Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 05.02.2023. 10:00

Cene hrane padaju 10. uzastopni mesec - kakve su prognoze za žitarice?

Ovom je trendu doprineo pad cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera, dok su za žitarice i meso ostale uglavnom stabilne, stoji u FAO izveštaju.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.444
  • 179
  • 0

Svetske cene hrane pale su u januaru 10. uzastopni mesec. Sada su niže za oko 18 odsto u odnosu na rekordno visoku cenu prošlog marta, posle početka rata između Rusije i Ukrajine, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). 

Indeks cena je u proseku prošlog meseca iznosio 131,2 u odnosu na 132,2 boda u decembru. Bila je to najniža vrednost od septembra 2021.

Šta je doprinelo padu? 

Ovom je trendu doprineo pad cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera, dok su za žitarice i meso ostale uglavnom stabilne, stoji u izveštaju. 

U 2022. srušen rekord u svetskim cenama hrane - najviše svih vremena

U odvojenim procenama ponude i potražnje žitarica, FAO je povisio svoju prognozu globalne proizvodnje u 2022. na 2,765 milijardi tona s prethodne procene od 2,756 milijardi tona.

Njihov indeks cena porastao je samo 0,1 odsto na mesečnom nivou u januaru, a na godišnjoj je to rast od 4,8 odsto. Međunarodne cene pšenice pale su 2,5 odsto jer je proizvodnja u Australiji i Rusiji nadmašila očekivanja.

Pirinač je, nasuprot tome, skočio za 6,2 odsto, delimično podstaknut snažnom lokalnom potražnjom u nekim azijskim zemljama izvoznicama.

Cene biljnog ulja pale su u januaru za 2,9 odsto, mlečnih proizvoda 1,4, šećera 1,1 odsto, a meso tek za 0,1 odsto. 

Prognoze za žitarice

Gledajući ponudu i potražnju za žitaricama, FAO očekuje rekordnu globalnu proizvodnju pšenice u 2022. zahvaljujući situaciji u Australiji i Rusiji. 

Ruska pšenica na globalnom tržištu - premašili izvoz iz 2021.

Kada je reč o pirinču, ona je revidiran prema dole zbog proizvodnje u Kini koja je niža od očekivane te se sada predviđa pad od 2,6 odsto u odnosu na najviši nivo svih vremena u 2021.

Gledajući unapred, za 2023., u FAO izveštaju stoji da prve indikacije ukazuju na verovatno širenje useva ozime pšenice na severnoj hemisferi. Međutim, upozorava da visoki troškovi đubriva mogu uticati na prinose.

Predviđalo se da će svetsko korišćenje žitarica 2022./23. pasti za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,779 milijardi tona. Procena svetskih zaliha ove robe bila je fiksirana na 844 milijuna tona, što je smanjilo svetski odnos zaliha i upotrebe za 2022./23. na 29,5 s 30,8 odsto u 2021./22.


Tagovi

FAO Indeks Prognoza za žitarice Trend Cena hrane Pad cena Januar


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U Banatskom selu Taraš, u kojem godišnje tridesetak parova belih roda nađe dom, već jedanaest godina uzastopno prvi u selo stiže Prvoje, a ove godine stigao je najranije od kada se prati njihovo kretanje. "Inače smo i očekivali da će doći r... Više [+]