Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 09.01.2023. 18:00

Ruska pšenica na globalnom tržištu - premašili izvoz iz 2021.

Rusija beleži i rekordnu žetvu pšenice od 105 miliona tona, a očekuju i značajne količine sa zauzetih ukrajinskih teritorija.

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 537
  • 116
  • 0

Rusija je jedna među top 5 globalnih proizvođača pšenice i značajan izvoznik te žitarice, a prošle im je godine, bez obzira na situaciju, izvoz premašio onaj iz 2021. i to za 15 odsto. Kako piše Fastmarkets, razlog je jer se ta zemlja otvorila novim odredištima.

Iako je tempo izvoza nakon rata s Ukrajinom bio vrlo spor, ubrzan je otvaranjem koridora za žitarice pa su posle ovogodišnje žetve, od jula do decembra izvezli 24,9 miliona tona pšenice, što je 3,2 miliona tona više nego u istom periodu prošle godine. 

Glavna tržišta ostala su ista, iako su zabeležila pad u odnosu na prošlu godinu jer su najveći kupci kupovali manje količine zbog viših cena. Turska je prednjačila s uvezenih 4,7 miliona tona, što je 15 odsto manje u odnosu na 2021; a sledi je Iran s 3,5 miliona tona, (-30 odsto).

Egipat je, međutim, povećao količine za 13 odsto, na 3,5 miliona tona.

S druge strane, više je izvezeno u neke zemlje Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao što su Saudijska Arabija, Alžir, Pakistan, Brazil i Meksiko, a nakon deset godina nastavljene su i isporuke Iraku.

Rekordna žetva

Pored svega ta zemlja beleži i rekordnu žetvu pšenice od 105 miliona tona. Očekuje se i dodatnih milion tona žitarica sa zauzetih ukrajinskih teritorija, saopštili su njihovi zvaničnici. 

NASA otkrila: Rusija u Ukrajini požnjela pšenicu vrednu milijardu dolara?

Zato će Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) verovatno morati korigovati prognozu za rusku pšenicu, za više od 10 miliona tona u nadolazećem izveštaju koje se očekuje u četvrtak, 12. januara, ali i globalnu ponudu te žitarice, navodi Agrarheute. Sve će to uticati i na cene na tržištu. 

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cene ruske pšenice sa sadržajem proteina od 12,5 odsto i za trenutnu isporuku iz crnomorskih luka još uvek su nepromenjene i iznose 307 do 311 američkih dolara po toni, prema analitičarima Sovecona.

Ove godine manje pšenice? 

U 2023. njihovo ministarstvo poljoprivrede predviđa ukupnu proizvodnju žitarica na 125 do 127 miliona tona, uključujući 80 do 85 miliona tona pšenice. U toj zemlji planiraju povećati površine pod jarim ječmom za 400.000 hektara i mahunarkama, što se uglavnom odnosi na grašak, za najmanje 125.000 hektara kako bi se održao plodored. Očekuje se i rast uzgoja soje

Prema rečima ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa, ukupna površina svih ratarskih kultura povećaće se za oko 50 hiljada hektara i premašiti 82 miliona hektara.


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz Tržište žitarica Izvoz iz Rusije Izvoz pšenice Cena pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.