Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukradena pšenica
  • 14.12.2022. 18:00
  • Ukrajina

NASA otkrila: Rusija u Ukrajini požnjela pšenicu vrednu milijardu dolara?

Radi se o 88 odsto ozimih useva. Gde je rod završio?

Foto: Depositphotos/motionstocks/NASA
  • 280
  • 99
  • 0

Ukrajina je izgubila najmanje milijardu dolara u pšenici požnjetoj na području koje je zauzela Rusija, pokazalo je istraživanje koje se temelji na satelitskim slikama NASA-inog programa za prehrambenu bezbednost i poljoprivredu.

Šest miliona tona pšenice

U tu svrhu je korišćen model mašinskog učenja koji mapira promene teksture i boje na osnovu satelitskih snimaka nastalih od 12. do 26. jula pa su tako mapirane lokacije useva koji su pobrani, a koji ne. 

Izveštaj NASA Harvest (žetva, op.a.) pokazuje da je gotovo šest miliona tona pšenice prikupljeno s teritorije koja nije pod kontrolom Ukrajine. Radi se o 88 odsto ozimih useva na zauzetim područjima. One koje nisu požnjete nalaze se uglavnom duž linije fronta.  

Kako objašnjavaju, u prikazanom mozaiku prirodnih boja, nepožnjevena polja pšenice (tamnosmeđa) ističu se u poređenju s požnjevenim (svetlo smeđim) poljima na severu i jugu Ukrajine. Svetlija smeđa boja predstavlja biljne ostatke koji prekrivaju polja nakon žetve.

Snimljeno 16. jula (Izvor: NASA) 

Izvoze je u Libiju, Iran i druge zemlje?

Pšenica, piše Bloomberg završava, na ruskim brodovima pa izvozi u zemlje poput Libije i Irana. Ne zna se o kojoj je količini reč budući da pošiljaoci kriju poreklo. U Rusiji negiraju krađu, ali prema pisanju Bloomberga, njihovi zvaničnici kažu da se isporuke iz okupiranih luka nastavljaju. 

NASA procenjuje da je reč samo o pšenici, a isključuju druge useve.

Ratni zločin? 

Glavni švajcarski tužilac upozorio je da bi komercijalizacija opljačkanih sirovina mogla postati ratni zločin.

U ukrajinskoj kompaniji HarvEast kažu da su im svi ozimi usevi koje su posejali u Donjeckoj oblasti, ovoga leta zauzeli Rusi.  

"Ove je godine ozima pšenica tamo dala vrlo visok prinos, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima", izjavio je izvršni direktor Dmitro Skornjakov i dodao da je sve požnjeto na njihovim poljima ukradeno i odvezeno iz Ukrajine. 

Tim NASA Harvest izračunao je da su farmeri požnjeli 26,6 miliona tona pšenice u 2022; što je nekoliko miliona tona više od prognoziranih. Ipak, to je pad od rekordne žetve prethodne godine, ali blizu petogodišnjeg proseka koji iznosi 27,9 miliona tona. Ali, na istoku te zemlje zbog rata nisu imali pristup 22 odsto površina pod pšenicom. 


Tagovi

Krađa pšenice Satelitske snimke NASA Ukrajinska pšenica Rat u Ukrajini Dmitro Skornjakov


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.