Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 09.10.2015. 17:00

Cene kukuruza i soje u blagom porastu

Pšenica je u okvirima očekivanih cenovnih variranja, dok su cene kukuruza i soje u blagom porastu. Produktna berza je zabeležila promet od 1.000 tona robe, koji je za 53,85 odsto veći u odnosu na prethodnu nedelju.

Foto: depositphotos.com
  • 283
  • 13
  • 0

Tržište se polako budi. Pšenica je u okvirima očekivanih cenovnih variranja, dok su cene kukuruza i soje u blagom porastu. Promet od 1.000 tona robe je za 53,85% veći u odnosu na prethodnu nedelju.

S obzirom na nešto veće prisustvo soje u strukturi prometa, ukupna finansijska vrednost robe, koja je bila predmet berzanske trgovine, je srazmerno veća u skladu sa tim povećanim procentom učešća robe veće pojedinačne vrednosti i iznosila je 29.470.250 dinara, što je rast od 131,26% u odnosu na isti podatak iz prethodne nedelje.

Zbog nepovoljnog vremena usporena berba kukuruza

Nepovoljni vremenski uslovi za berbu kukuruza usporili su ovaj veliki sezonski posao naših poljoprivrednika. Tržište deli sudbinu žetvene kampanje, što se ogleda u relativno maloj ponudi kukurza novog roda. Ono što je značajno za ovo tržište jeste podatak da cena novog kukuruza već drugu nedelju za redom raste. U protekloj nedelji ova roba se prodavala po prosečnoj ceni od 17,16 din/kg ( 15,60 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 1,04%. Ovaj rast je potpuno korelativan sa tendencijama na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Kako će sve to izgledati u periodu kada ponuda bude značajno veća i kada izvoznici kandiduju svoju tražnju, pokazaće naredne nedelje.

Cena pšenice u blagom padu

Posle dvonedeljnog stagniranja cena pšenice je u blagom padu. On iznosi 1,29% u odnosu na cenu iz prethodne nedelje. Imajući u vidu kretanje cene u toku same nedelje, kao i činjenicu da na cenu bitno utiču i elementi kvaliteta koji nisu definisani SRPS standardom, a koji bitno definišu tržišnu poziciju ove robe, ovaj pad ne može se smatrati tendencijom koja ima neku dalju perspektivu pada cene. Inače prosečna cena trgovanja je iznosila 19,87 din/kg ( 18,06 bez PDV).

Posle dužeg vremena trgovalo se i sojinom sačmom

Iz sektora roba tzv. "soja kompleksa" u protekloj nedelji se trgovalo i sojinim zrnom i posle dužeg vremena i sojinom sačmom sa 44% proteina. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 0,74%. Sojina sačma sa 44% proteina je prodavana preko novosadske berze po ceni od 53,40 din/kg (44,50 bez PDV).

Nešto značajniji pad cene pšenice u odnosu na mali cenovni rast kukuruza i soje imao je za posledicu tek neznatan pad vrednosti berzanskog indeksa. Na dan 09.10. Prodex je iznosio 203,24 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak pad za 0,26 indeksnih poena.

Foto: depositphotos.com; jovanjaric


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pšenica Soja Sojina sačma Produktna berza Stagniranje cena Prodex Berzanski indeks SRPS standard Cenovna variranja


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao