Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište nafte
  • 05.03.2021. 18:00

Cene nafte skočile nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Futuresi nafte Brent porasli su za 1,6 odsto na 67,83 dolara za barel. Na američkom tržištu skočile su za 1,5 odsto i sada barel košta 64,76 dolara.

Foto: Bigstock/format35
  • 118
  • 17
  • 0

Cene nafte su skočile za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početku sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), pozvao na oprez i budnost po pitanju budućeg smanjenja isporuka.

Nakon njihovog ponovnog sastanka cene su dodatno rasle. Kako piše reuters, Futuresi severnomorske nafte Brent porasli su za 1,09 dolara ili 1,6 odsto na 67,83 dolara za barel. Na američkom tržištu cene su porasle za 93 centa ili 1,5 odsto i sada barel košta 64,76 dolara.

Dakle, oba su ugovora u četvrtak porasla za više od četiri odsto nakon što je OPEC+ produžio ograničenja proizvodnje nafte za april.

"Time zadržava (OPEC+, nap.a.) stabilnu proizvodnju, što ukazuje da zauzima oprezan pristup u njenoj normalizaciji", rekao je Ravindra Rao, potpredsednik kompanije "Kotak Securities".

"Stalni rast proizvodnje može biti apsorbovan povećanjem globalne potražnje i možda neće imati mnogo negativnog uticaja na cenu“, dodao je rekavši da će zabrinutost biti veća samo ako američka proizvodnja krene rasti kao odgovor na više cene.

Ulagači su bili iznenađeni što je Saudijska Arabija odlučila da zadrži dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno do aprila, čak i nakon što su se cene nafte povećale u protekla dva meseca.


Tagovi

Nafta Cene Tržište Proizvodnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.