Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sačma
  • 14.04.2022. 07:30

Cene sačme uljane repice rastu - dostižu sojinu?

U veleprodaji u Hamburgu i uvoznoj luci trenutno se za nju naplaćuje 503 evra za tonu, maksimalno 512. Sojina ove sedmice košta 517 €/t.

Foto: Depositphoto/masterwilu/AlgimantasB
  • 458
  • 47
  • 0

Cene proteinske hrane za stoku postaju vrlo visoke. Tako je vrednost sačme uljane repice viša od 500 evra po toni, navodi Agrarheute. Ovo je prvi put da u Nemačkoj dolazi do izjednačavanja cena sačme uljane repice i sojine.

Nedavno su one doživele blagi pad posle dostignutog maksimuma zahvaljujući žetvi u Južnoj Americi i visokih prognoza uzgoja iz SAD-a.

Na veletržnici u Hamburgu i uvoznoj luci trenutno se za nju naplaćuje 503 evra za tonu, maksimalno 512. Sojina ove sedmice košta 517 €/t. 

Početkom marta vrednosti sojine sačme su porasle na rekordnih 570 €/t. Zahvaljujući padu cena u SAD i Južnoj Americi i očekivano povećanje površina pod tom kulturom, na tržištu je došlo do smirivanja.

Problem je na tržištu Evrope gde je ponuda ova dva proizvoda veoma mala. Dodatno opterećenje je što je obustavljen uvoz iz Ukrajine.

Rekordi za uljanu repicu

Cene uljane repice obaraju rekorde u glavnim izvoznim lukama u Kanadi i Australiji. Kanadska je isporučena u Vankuver po ceni od 968 USD po toni. Australijska je pak došla do 923 USD po toni. U Francuskoj ona iznosi 1.050 dolara po toni.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Podaci pokazuju da vlada nestašica i semena i sačme ove uljarice. Podsetimo, u februaru je objavljeno da će globalna površina pod njom biti veća za skoro milion hektara nego prošle godine te će dostići 40 mil. ha u sezoni 2022/23. To je povećanje za više od dva odsto u odnosu na tekuću marketinšku godinu. 

Vlada nestašica i semena i sačme ove uljarice (Foto: Depositphoto/AlgimantasB)

Evropa koristi mnogo više sojine, 27,7 miliona tona, nego sačme uljane repice, 11,8 miliona tona. U Nemačkoj je obrnut slučaj. Koristilo se samo 2,9 miliona tona sojine u prošloj tržišnoj godini 2020/21, te 4,0 miliona tona od uljane repice čija je potrošnja u poslednjih 10 godina porasla. 

Dugoročno skupa proteinska hrana

S obzirom na trenutnu situaciju ne očekuje se da će doći do smirivanja tržišta. Cena sačme uljane repice za mesec maj u uvoznoj luci u Hamburgu je 503 evra po toni. Za žetvu u avgustu su se značajno smanjile na 390 evra po toni. 

EK u svojim prvim prognozama za evropsku žetvu očekuje povećanje na osnovu izveštaja o uzgoju u državama članicama. Predviđa žetvu od 18,1 milion tona, a koja će biti veća u poređenju sa 17,0 miliona tona u prethodnoj sezoni. Komisija očekuje pad uvoza sa 4,9 na 4,0 miliona tona.

Uvoz soje bi se povećao sa 14,5 na 15,0 miliona tona, a očekuje se da će uvoz sojine sačme ostati na 16,7 miliona tona. To neće dovesti do smanjenja cena koje se očekuju na tržištu. Ona košta 517 evra po toni u Hamburgu. Procena je da će ove visoke vrednosti ostati nepromenjene do sledeće američke žetve na jesen.

Kakvo je stanje na tržištu stočne hrane u jugoistočnoj Evropi?

Dakle, stočari neće moći da očekuju pad cena stočne hrane u narednih nekoliko meseci.


Tagovi

Sačma uljane repice Sojina sačma Poskupljenje Stočna hrana Tržište uljarica Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.