Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 10.04.2022. 07:30

Cene žitarica blago padaju, a i zalihe - šta se događa na tržištu?

Cene na svetskim berzama variraju što dodatno rezultira neizvesnošću među poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima. Rast cena troškova, problemi sa logistikom i nedostatak sirovina samo su neki od uzroka brzih promena.

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 2.474
  • 303
  • 0

Cena pšenice na pariškom MATIF-u ove je nedelje blago pala, za 0,1 odsto. Majski ugovor doneo je pad za 0,14 odsto, odnosno 364,00 evra po toni, a na godišnjem nivou kotacije su porasle za 71,1 odsto. Kada je reč o kukuruzu, u junskom ugovoru, pala je za 0,78 odsto i iznosila 319,50 evra po toni, a u odnosu na prošlu godinu, porasla je za 47,2 odsto. Preostale cene žitarica na svetskim berzama završene su blagim padom, analizira Farmer

Na čikaškoj berzi CBOT cena pšenice u majskom ugovoru pala je za 0,6 odsto i košta 381,49 dolara po toni. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 69,5 odsto. Cena kukuruza u ugovoru za isporuku u maju pala je 0,43 odsto, na 297,82 evra po toni, a godišnje povećanje je 35 odsto.

Neizvesnost na globalnom tržištu

Cene na svetskim berzama variraju što dodatno rezultira neizvesnošću među poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima. Rast cena troškova, problemi sa logistikom i nedostatak sirovina samo su neki od uzroka brzih promena, izveštava Agrarheute.

Iznenadio je i izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) o očekivanoj setvi. Dakle, američki poljoprivrednici planiraju da poseju 1,0 miliona hektara manje kukuruza, dok su površine pod sojom bile za 0,89 miliona hektara veće od trgovinskih procena. Ukupna površina pod kukuruzom i sojom iznosila je 73 miliona hektara.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Izveštaj o zalihama žita pokazao je manje od očekivanih za kukuruz, više soje, a postojeće zalihe pšenice bile su znatno manje od prognoziranih. 

Zalihe se smanjuju (Foto: Depositphoto/budabar)

Trenutno su svetske rezerve pšenice dovoljne za dva i po meseca što je najniži nivo u poslednjih 14 godina. Podaci USDA navode da ove kalkulacije izostavljaju Kinu koja skladišti polovinu globalnih zaliha te žitarice, a izvozi zanemarljivo male količine.

Sukob u Ukrajini može dovesti do nestašice te žitarice na svetskom tržištu ako u SAD i Evropi ne bude postignut rekordan rod.

USDA je kontaktirala skoro 78.000 uzgajivača u prve dve nedelje marta radi izveštaja. Poljoprivrednici su rekli da će smanjiti setvu prolećne pšenice za dva odsto na 4,5 miliona hektara. Oko 69 odsto površina pod ozimom, u centralnim i južnim ravnicama i na severozapadu Pacifika, pogođeno je različitim stepenom suše.

Ukrajina ima ogromne logističke probleme

U Ukrajini, na zapadnoj granici, železnice imaju problema da nabave transportne vagone za žitarice. Trgovci traže alternativne izvozne rute posle blokade crnomorskih luka. Otvoreno je 12 železničkih terminala za trgovce, ali je transport usporen. Troškovi isporuke ukrajinskog žita u rumunsku luku Konstanca kretali su se od 120 do 150 evra po toni za razliku od 40 evra koliko su bili pre sukoba.

EU zatvara svoje luke i puteve za Rusiju i Belorusiju? Ukrajina želi da poveća izvoz

Cene ukrajinske pšenice su pod pritiskom nedostatka trgovine i velikih preostalih zaliha. Prošle nedelje vrednosti ponude stočnog ječma porasle su u proseku za pet dolara po toni na 375 do 405 $/t, dok su ponude za ukrajinsku pšenicu sa 12,5 i 11,5 odsto proteina pale za 20 do 25 $/t na 415 do 435 i 405 do 425 $/t. Cene za novu smanjene su za 10 do 30 $/t na 360 do 390 i 350 do 385 $/t za žetvu u periodu jul i avgust.


Tagovi

Tržište žitarica Ukrajinska kriza Zalihe žitarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)