Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 28.04.2023. 18:00

Cene žitarica i uljarica i dalje padaju

Mnogobrojne vesti koje su objavljene ove nedelje su uticale na stanje na tržištu i to s obe strane okeana.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 156
  • 14
  • 0

Proteklu nedelju su obeležile niže cene žitarica. U Evropskoj uniji je slabiji izvoz pšenice, Rusi otvaraju izvoznu luku u Baltičkom moru, objavljene su prognoze Evropske komisije za narednu sezonu i konačne zalihe žitarica i uljane repice. Sve su ovo vesti koje diktiraju stanje na tržištu.

Niže cene s obe strane okeana

Cena pšenice na pariškom Matifu je u majskim ugovorima pala na 239 evra/t, a predviđa se da će nastaviti blagi pad. Komisija je smanjila prognozu izvoza hlebne pšenice za sezonu 2022./23. za milion tona na 31 miliona tona. Istovremeno su zalihe povećane za 1,5 miliona tona na 18,6 miliona tona, dok je obim uvoza povećan za 0,5 miliona tona na osam miliona zbog velikog uvoza iz Ukrajine.

Nova žetva se procenjuje na 238 evra/t. Očekuje se pad proizvodnje hlebne pšenice za 0,7 miliona tona na 130,2 miliona tona, ječma za dva miliona tona na 52,2 miliona tona. Proizvodnja u Australiji se procenjuje na 29 miliona tona u sezoni 2023./24., što je 10 miliona tona manje nego prethodne godine.

U Kanadi se očekuje da će za žetvu dostići najveće površine pod pšenicom u poslednjih 22 godine. Rusija je otvorila izvoznu luku u blizini Sant Peterburga, za koju se očekuje da će do sledeće godine povećati svoj izvozni kapacitet za četiri miliona tona godišnje.

Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 235 evra. U sredu je naglo pala cena uljane repice za 14,25 evra/t na 443 evra/t, a pad je nastavljen pa je u petak došla na 434 evra/t. Posledica je to pada cene palminog ulja u Maleziji i slabe kineske potražnje za sojom. Žetva uljane repice u Evropi biće veća za 200.000 tona i iznosiće 20 miliona tona. Zalihe u EU će se povećati za 333 hiljade tona na 833 hiljade tona.

Na čikaškom CBoT-u cena pšenice pada i iznosi 204,84 evra/t, kao i kukuruza za čiju tonu je trebalo izdvojiti 223,85 evra. Cena zrna soje bila je 475,41 evro/t.


Tagovi

MATIF CBoT Cene žitarica Cena uljane repice Cena soje Cena kukuruza Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.