Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.10.2022. 15:00

Cenu žitarica diktira prohodnost crnomorskih luka

Bliži se datum do kojega traje sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora. Svako spominjanje tog dokumenta u javnom prostoru utiče na cene na berzama.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 127
  • 41
  • 0

Cene žitarica na svetskom tržištu su pod uticajem sukoba u Ukrajini i slobodnih transportnih koridora u Crnom moru. U Evropi su one pale pa se tako pšenica u ponedeljak na pariškom MATIFu prodavala za 348,50 evra po toni, a kukuruz za 340,00 €/t., navodi Agrarheute.

Kada je u pitanju čikaška terminska berza CBoT cene su porasle zbog straha da bi intenziviranje sukoba između Rusije i Ukrajine moglo poremetiti ukrajinski izvoz preko crnomorskih luka. Cena pšenice na tržištu fjučersa iznosila je 320,93 evra po toni. Decembarski ugovori za kukuruz imao je cenu od 275,86 €/t. Soja se prodavala za 516,53 evra po toni.

Kretanja cena pšenice na spot tržištima: 

Najveći uticaj je imala najava da bi Rusija mogla zaustaviti izvoz preko Crnog mora. To je izazvalo nagli skok cena prošle sedmice. Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih 17 dana oktobra bio je samo 2,4 odsto manji nego u istom periodu 2021. godine uprkos zatvaranju nekoliko luka.

Sporazum uskoro ističe

Rusija je u ponedeljak poručila visokom predstavniku Ujedinjenih nacija da produženje sporazuma zavisi od toga hoće li Zapad olakšati ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Da će se nastaviti razgovori o produženju, ali i proširenju ovog dokumenta, kasnije je rekao portparol UN-a, Stefane Dujaric, navodi Reuters

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako znamo, dogovor iz jula omogućio je izvoz više od šest miliona tona žitarica i druge hrane, a ako se ne produži, mogao bi isteći sledećeg meseca.

Manji izvoz iz Rusije, poplava u Australiji, suša u Argentini

Cene ruske pšenice su pale zbog problema sa izvozom. Prošle nedelje je ova zemlja izvezla oko 910.000 tona žitarica. Ratari su ozime useve posejali na 13,8 miliona hektara, što je manje nego prošle godine u isto vreme kada je posejano 14,6 mil. ha. Očekuje se smanjenje površine pod ozimim, u centralnim regionima zbog nedavnih obilnih kiša.

Iduće sezone biće manje pšenice u Rusiji (Foto: Depositphotos/valio84sl)

Zabrinutost izazivaju i obilne poplave u Australiji u vreme kada se približava žetva. Prinos žitarica u Argentini će biti smanjen zbog delovanja trajne suše i niske temperature koje su uticale na predstojeću žetvu.

Žitna berza u Buenos Ajresu predviđa rod pšenice od samo 16,5 miliona tona, što je skoro šest odsto manje u odnosu na prethodnu prognozu od 17,5 miliona tona. U 2021. je ona dostigla rekordnih 23 miliona tona. Sušni uslovi imaju negativno dejstvo na setvu ozime pšenice u SAD i kukuruza u Argentini, što stvara dodatni pritisak na cene.


Tagovi

Tržište žitarica Crnomorske luke Ukrajina Cena pšenice Cena kukuruza Cena žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.