Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pirot
  • 13.09.2018. 18:15

Cerev Del - gotovo bez stanovnika, i puta, ali idealan za stočarstvo

U Nenadovom selu živi devet stanovnika, a puta nema. On se ipak vratio da uzgaja konje i koze, jer su uslovi idealni.

Foto: Mapio / Nena72
  • 1.150
  • 40
  • 0

Nenad Todorović (33) odlučio je da se, nakon nekoliko godina obavljanja građevinskih poslova, vrati u selo Cerev Del i ovde napravi farmu brdskih konja i koza. U ovom mestašcu 20 km od Pirota ostalo je svega devet stanovnika. 

"Odlučio sam da se vratim iz ljubavi prema životinjama i zbog mira na selu. Mnogo je drugačije nego u gradu, drugačije se živi, sa mnogo manje stresa i mnogo opuštenije. Posao nimalo nije lak, ali isplativo jeste. Može da se živi od toga, siguran sam, daleko bolje nego u gradu", rekao je Nenad za RTS.

Namera mu je da proširi farmu, jer su uslovi za čuvanje brdskih konja idealni, a ni državne subvencije nisu male.  Sa njim je došla i majka Kamenka, kako bi mu pomagala. Kaže da se u grad više neće vraćati: "Šta da radim u Pirotu? Kad nemaš nikakva primanja, nemaš ništa, jedino možeš da budeš socijalni slučaj, ali ja se toga stidim. Ovde može da se zaradi i stvarno da se fino i normalno živi".

Osim ljudi, nedostaje i put

Problem sa kojim se proizvođači iz ovog kraja suočavaju je to što put ne postoji. Cerev Del se nalazi na obodu Vlaške planine, na 1.000 metara nadmorske visine. Ovde uglavnom, ali retko, prolaze drvoseče na traktorima i Nenad svojim terenskim vozilom. Tako do ovog sela, od Pirota, treba dva sata putovanja!

U Gradskoj upravi kažu da je prema infrastrukturnom planom predviđeno da do svakog sela stigne asfalt: "Radimo na tome. Ove godine ćemo raditi put od Prisjana do Kamika, to je putni pravac koji ide prema pomenutom selu, a sledeće godine, očekujem da ćemo sanirati i taj putni pravac", najavio je zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović.


Izvori

RTS


Tagovi

Nenad Todorović Brdski konji Koze Cerev Del Vlaške planine Vidojko Panajotović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta