Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2019.
  • 19.03.2019. 08:00
  • Brodsko-posavska, Cernik

Cernik: Stare sorte imaju budućnost

Stručno-edukativna manifestacija Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2019." okupila je više od 60 učesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Slovenije i Srbije.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 165
  • 12
  • 0

Nedavno održana četvrta razmena plemki starih sorti voća, šumskih voćkarica, vinove loze te semena starih sorti povrća, lekovitog i začinskog bilja okupila je u Cerniku više od 60 učesnika iz cele Hrvatske, ali i drugih država: Bosne i Hercegovine, Nemačke, Slovenije i Srbije. 

Vitomir Žakić, načelnik Opštine Cernik i potpredsednik Udruženja vinogradara i voćara Cernik, izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija razvija u pozitivnom smeru i što Cernik raznim akcijama i projektima pretenduje da postane svojevrsni edukacijski centar za stare sorte koji bi mogao pomoći i stručnjacima i naučnicima i istraživanju i čuvanju starih sorti.

Stare sorte definitivno imaju budućnost 

U sklopu stručno-edukativne manifestacije Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2019.“ održana je tribina na temu "Važnost očuvanja starih sorti“. O "Odabiru zdravstveno ispravnih i poželjnih kultivara starih sorti“ govorio je Željko Burazović, načelnik Sektora za poljoprivredu, a Vehid Ibraković, profesor Srednje škole Matije Antuna Reljković iz Slavonskog Broda istaknuo je važnost uključivanja škola i mladih u očuvanje starih sorti voća i povrća. Diplomirani inženjer Danijel Čiček iz Zavoda za voćarstvo Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu upoznao je prisutne sa očuvanjem tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Hrvatskoj, a dr. Gordana Đurić sa Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banja Luci govorila je o očuvanju i održivom korišćenju genetičkih resursa voćaka i vinove loze u tom institutu. 

Doniranje sadnica školama 

Prof. dr. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Cerniku koji je govorio o genetičkim resursima starih sorti u Srbiji, vrlo se pohvalno izrazio o manifestaciji Sačuvajmo stare sorte i dodao da je jedinstvena takve vrste na prostorima bivše države. Doc. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu upoznala je prisutne s Nacionalnim programom očuvanja i održive upotrebe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, a mr. sc. Dominik Vuković, načelnik Sektora za voćarstvo Poljoprivrednog instituta iz Osijeka najavio je doniranje sadnica školama i potpisivanje ugovora o saradnji s Udruženjem vinogradara i voćara iz Cernika.

"Drago nam je da smo našom manifestacijom koja traje tek nekoliko godina pokrenuli dosta mladih iz cele Hrvatske, ali i država u okruženju, na razmnožavanje i očuvanje starih sorti voća i povrća. Lepo je što to podržavaju i škole, nadamo se još većoj podršci nadležnih ministarstava i institucija“, istaknuo je Zvonko Živković, predsednik Udruženje vingradara i voćara Cernik.

Organizatori su vrlo zadovoljni posetom zaljubljenika u stare sorte i već za jesenju manifestaciju - izložbu plodova starih sorti - razmisliće o mogućnosti proširenja na dvodnevno druženje i osmišljavanju novih sadržaja.

"Najveća važnost ovakve manifestacije je da se očuvaju stare sorte. Na ovakvim okupljanjima dolazi do popularizacije voćarstava, dizanja svesti kod ljudi da u svom vrtu mogu sami  bez hemije proizvesti organsko voće za svoju porodicu, prijatelje. Svi bismo se trebali malo više potruditi oko širenja pozitivne energije na druge ljude da i oni sami požele učestvovati, širiti stare sorte“, kaže Tomislav Grubanović iz Privlake. 

Oplemenjivanje voćnjaka širom Evrope 

I Jasmin Lesičar iz Vrbovca je zadovoljan. "Ovogodišnja razmena plemki u Cerniku bila je više od same razmene. Za mene je to bio važan susret s dragim prijateljima, te upoznavanje istomišljenika s kojima sam do sad komunicirao samo putem društvenih mreža. Iz Cernika smo se vratili bogatiji, ne samo za pokoju 'novu' staru sortu, nego i nova poznanstva te iskustva drugih čuvara starih sorti.

"Odličan skup, omogućio nam je da se družimo, menjamo iskustva, i nastavimo svoju borbu za očuvanje starinskih i otpornih sorti i tipova voćki. Bio sam iznenađen imenima - stručnjacima koji su uzeli učešće i držali predavanja na skupu u Cerniku", rekao je Miroslav Šarac iz Rume.  Poznati voćar Đorđe Dokmanović iz Moravica u Gorskom Kotaru je naglaso: "Događaj u Cerniku za mene je potvrda da granice ne postoje i da zajednički možemo oplemeniti naše voćnjake kroz razmenu plemki koje su nam dedovi ostavili u nasleđe. U budućnosti se nadam gostima i iz Austrije, Italije i Mađarske i svih susednih država.

Ovogodišnja razmena plemki u Cerniku bila je više od same razmene

Ivica Kadić iz Gotingena u Nemačkoj ne žali što je prevalio kilometre kako bi došao u Cernik. "Neizmerno mi je drago na ovoj inicijativi o očuvanju starih sorti voća za koju prevalim 1.200 kilometara. Trudim se preneti deo genskog materijala starih sorti iz Nemačke, da bismo obogatili sortiment starih sorti jabuka, krušaka trešanja i šumskih voćkarica. Nadam se, kao i mnogi posetioci i izlagači da će iduća razmena malo duže trajati, a trebaće nam i malo više prostora, jer je odziv zaljubljenika u stare sorte velik“.


Foto prilog


Tagovi

Cernik Stare sorte Čuvanje starih sorti Plemke Gordana Đurić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.