Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 28.04.2021. 18:00

Češki premijer neće da vrati EU novac iako EK tvrdi da je u sukobu interesa

Rezultati revizije subvencija dodeljenih Agrofertu, poljoprivrednom konglomeratu koji je osnovao češki premijer Andrej Babiš, pokazale su da još uvek kontroliše njegovo poslovanje i isplatu EU sredstava.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 94
  • 4
  • 0

Evropska komisija (EK) neće zahtevati povraćaj novca dodeljenog poljoprivrednom konglomeratu Agrofert koji je osnovao češki premijer Andrej Babiš, iako su u reviziji zaključili da je on prekršio pravilo o sukobu interesa. 

Rezultati višegodišnje revizije dodeljenih im subvencija, pokazale su da Babiš još uvek kontroliše njegovo poslovanje i isplatu sredstava, bez obzira što je svoja upravljačka prava preneo na fondaciju kako bi izbegao sukob interesa. 

Reč je navodno o 11 miliona evra subvencija EU koje je konglomerat primio od februara 2017. godine, a EU je pokrenuo istragu pre dve godine, navodi politico.

Babiš: Ovo je politička manipulacija 

Češki premijer optužio je opoziciju za mešanje u reviziju, a izveštaj nazvao političkom manipulacijom.

"Revizijom se nije utvrdilo ništa novo. Samo se ponavljaju laži revizorske mafije iza kojih stoje doušnici iz Piratske stranke", žestoko je osudio situaciju u svojoj zemlji u kojoj spomenuta stranka trenutno vodi u predizbornim anketama uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

"Nećemo vratiti novac. Branićemo se na sudu!", samouvereno je izjavio u nedelju, piše euracitv

Opozicione stranke zatražile su od ministarstva finansija, poljoprivrede i lokalnog razvoja da počnu sa povratom ilegalno dodeljenih sredstava poreznih obveznika, a kao stvarni iznos spominju sredstva od 770 miliona evra, ako se u budžetu uključe javni ugovori za koje tvrde da su nezakonito dodeljeni Agrofertu.

Ali, da se vratimo na početak. Portparol EK izjavio je kako češke vlasti nikada nisu tražile EU novac u vezi s aktivnostima spomenutim u reviziji pa tako nisu ni sprovedena nikakva plaćanja za te operacije zbog čega se finansijska sredstva nemaju zbog čega tražiti nazad. Ali, isto tako, od tadašnje vlade očekuje se da sprovede četiri preporuke kako bi poboljšali usklađenost za raspodelu sredstava. Dakle, predviđa se da će Babiševa kompanija subvencije vraćati samoj državi. 

Cena - blokiranje EU fondova

O svemu će parlamentarnu raspravu zatražiti zastupnici EPP-a, grupe desnog centra Evropskog parlamenta u kojoj smatraju da se dalja isplata sredstava mora zaustaviti kao i da Andrej Babiš krši i zakonodavstvo EU i Češke. EPP grupa pozvala je Komisiju da dodatno ispita zlouptrebu sredstava u korist premijera, neuspeh tamošnje uprave i neaktivnost njihova pravosudnog sistema. 

"Gospodine Babiš, igra je gotova. Ako ne rešite svoj sukob interesa bilo davanjem ostavke ili prodajom Agroferta, cela Češka Republika mogla bi da plati cenu blokiranih EU fondova. Takođe, očekujemo da odmah vratite preko šest miliona evra nezakonito dodeljenih Agrofertu iz džepova poreznih obveznika", izjavio je evropski zastupnik Tomaš Zdečovski, portparol EPP-ove grupe za budžetsku kontrolu. 

Gde su EU novci? Na "tapeti" pet zemalja srednje i istočne Evrope

Početkom ove godine usvojen je amandman na zakon o hrani prema kom bi trgovine veće od 400 m2 trebalo da prodavaju obavezni minimalni udeo prehrambenih proizvoda proizvedenih u toj zemlji, počevši od 2022. godine. Kvota bi u 2022. trebala biti 55 odsto sa ciljem postupnog povećanja da bi u 2028. dosegla 73 odsto. Tada je Babiš izjavio kako on nije inicirao taj predlog, ali, inicijativu je podnela njegova vlada i odobrili poslanici njegove stranke. 

Kritičari su tada upozorili da će takav zakon pomoći samo velikim prehrambenim kompanijama, uključujući Agrofert. 


Tagovi

Andrej Babiš EU fondovi Subvencije Sukob interesa Evropska komisija Agrofert Češka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu