Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 01.10.2017. 13:00

Četiri novoosnovane zadruge dobile novac

Projekat Vlade Srbije da novcem pomoge postojeće i novoosnovane zadruge već je počeo da daje prve rezultate, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u Srpskoj akademija nauka i umetnosti na skupu posvećenom obnovljivom korišćenju prirodnih resursa na selu.

Foto: Đorđe Simović
  • 659
  • 34
  • 0

Projekat kojim će se novčano pomoći 500 postojećih ili novih zadruga sa 12,5, odnosno 6,2 miliona dinara zainteresovao je poljoprivrednike, tvrdi ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. Za sada je novac iz državne kase odobren za četiri, koje su ponudile održiv program prerade poljoprivrednih proizvoda.

"Za proteklih pet meseci u Srbiji je formirano 70 zadruga. Naravno, reći će promućurni Srbi, obećao je Krkobabić 50.000 evra za novoosnovane i 100.000 evra za postojeće zadruge. Novac smo odobrili samo za četiri zadruge. Uspeli smo da otklonimo ono ključno u Srbiji - nepoverenje među zadrugarima, među prijateljima, među komšijama. Sada imaju veru u sebe da mogu nešto da urade. Ne traže samo novac. Traže savet i podršku i žele da idu napred", rekao je Krkobabić.

Konkretna rešenja za bolju situaciju u selu

Na skupu "Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije", predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, rekao je da Odbor za selo Akademije predlaže konkretna rešenja, kako bi se popravilo privredno i demografsko stanje u ruralnim sredinama.

"Niko ovde ne gaji iluziju da će ljudi pohrliti da se vrate u selo. Ta vrsta idile je prošla, i to ne samo kod nas. To je civilizacijski problem. Ako više stotina naših sela ostane bez stanovnika u narednm godinama, za to ćemo svi zajedno snositi odgovornost", rekao je akademik Kostić.

Srbija se svrstava u red najagrarnijih evropskih zemalja. Međutim, kod nas se manje od 5% mladih bavi poljoprivredom, dok je prosek Evropske unije sa 9% nešto bolji, a 14% u Poljskoj je za pohvalu. Zadržati mlade na selu postaje sve veći izazov i svakako da investicije u infrastrukturu i proizvodne pogone zaslužuju podršku šire javnosti.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Milan Krkobabić Vladimir Kostić SANU Zadrugarstvo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."