• Syngenta i ChemChina
  • 05.04.2017. 11:30

ChemChina dobila odobrenje za preuzimanje Syngente

Kineska nacionalna hemijska korporacija ChemChina dobila je odobrenje za preuzimanje švajcarske Syngente od američke antitrust organizacije.

Foto: Syngenta
  • 729
  • 37
  • 0

Kineska nacionalna hemijska korporacija ChemChina dobila je odobrenje od evropskih i američkih organizacije za nadzor trižišne konkurencije, koje deluju kao kontrolni mehanizam, za preuzimanje švajcarske Syngente.

Evropska komisija i Američka federalna trgovinska komisija (FTC) odobrila je preuzimanje, što je velik korak ka zaključenju ugovora. Završetak akvizicije trebalo bi da ugleda svetlo dana u drugom kvartalu 2017.

Transakcija vrena više od 43 milijarde dolara

Transakcija je vredna više od 43 milijardi dolara i to je dosad najveće inostrano ulaganje jedne kineske kompanije.

Odobrenje je postignuto pod uslovom da kompanija proda tri proizvoda. Syngenta je vlasnik brendiranih verzija tri proizvoda, dok kompanija ćerka ChemChine, ADAMA prodaje njihove generičke verzije američkim farmerima. ChemChina je pristala da proda generičke nebrendirane proizvode kalifornijskoj kompaniji AMVAC, piše reuters.

Godina važna za Syngentu

Erik Firvald (Erik Fyrwald), glavni izvršni direktor Syngente već je najavio da će 2017. godina biti vrlo važna za tu kompaniju:

"I pod novim vlasništvom fokusiraćemo se na poslovni napredak i ostati posvećeni globalnom cilju rastućeg tržišta. Planiramo da poboljšamo korisničku podršku, repertoar semena, a očekujemo rast prodaje."

Syngenta uz seme prodaje svoje proizvode u više od 90 zemalja pod brendovima Acuron, Axial, Beacon i Callisto.

Ugovor sa ChemChinom odobrilo je 16 regulatornih tela, a čeka se još na odobrenje iz Kine, Evrope, Indije i Meksika.

Foto: Syngenta


Autorka

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi