Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Xerion
  • 19.07.2023. 18:00
  • Hof Loerman, Nemačka

Claas predstavio novi Xerion 12.650 - zver od 653 KS

Ovo je najveći traktor koji je Claas stvorio. Prepoznaje se po karakterističnoj Terra-Track trouglastoj šasiji sa dva umesto tri valjka. Šta ga još odlikuje?

Foto: Đorđe Lalić
  • 281
  • 126
  • 0

U okviru događaja "International Press Event 2023" u Hof Loermanu, Verden u Nemačkoj održana je prezentacija kompanije "Claas", a svi posetioci su mogli da vide prezentovane modele njihovih traktora i kombajna.

Bio je tu kombajn Evion, traktor Axion, Axos i drugi, ali glavna atrakcija događaja bila je zver od 653 konjske snage - novi Xerion 12.650. Uz Axos 240 u kategoriji "Best Utility" upravo je Xerion 12.650 Claasov adut u ovogodišnjoj trci za prestižnu nagradu "Tractor of the Year" u kategoriji ratarskih traktora.

Šef specijalizovane štampe i zamenik direktora za korporativne komunikacije Matias Mume više je govorio o karakteristikama ove mašine, a slika (naslovna) zna da kaže nekad i više od reči. 

Matias Mume je govorio o karakteristikama ove mašine

Kvalitet i snaga

Ovo je najveći traktor koji je Claas stvorio. Prepoznaje se po karakterističnoj Terra-Track trouglastoj šasiji sa dva umesto tri valjka. Trake su širine 762 i 914 mm. Maksimalna brzina je 40km/h, dok je brzina na gumama 50 km/h. Interesantno je da ni jedan drugi iz ove kategorije ne sme da radi 50 km/h.

Hauba ima novi dizajn. Kabina je znatno veća nego kod konkurencije. Ima vešanje na četiri tačke i još većim odvajanjem od šasije. Sedište vozača se može rotirati za 40 stepeni. Dakle, objedinjuje efikasnost, izdržljivost, ali i udobnost.

Odmah je privukao interesovanje posetioca 

Konkurentan motor

Hidraulični protok od 537 l/min obezbeđuju tri pumpe, što je preduslov za snabdevanje složenih Airseeders-a. Šestocilindarski 15,6 l Mercedes-Benz motor daje performanse konkurentne većim motorima. Čak i pri malim brzinama isporučuje dovoljno ulja za efikasan rad i sa najvećim priključkom. Kod modela Xerion 12.590 isporučuje 585 KS od 1.600 o/min.

Sa turbo punjačem maksimalni obrtni moment od 3.100 Nm dostupan je pri 1.300 broju obrtaja. Brzina u praznom hodu je postavljena na 650 o/min. Balastni sistem raspoređuje težinu na 50:50. Troši i do 10 odsto manje goriva od drugih traktora u ovoj klasi. Prvenstveno je namenjen tržištu SAD-a.

Kako izgleda u radu, pogledajte u videu: 

Događaju su prisustvovali specijalizovani mediji za poljoprivredu i poljo tehniku iz cele Evrope, pa je svoje mesto našao i Agroklub


Foto prilog


Tagovi

Claas International Press Event 2023 Matias Mume Xerion traktor Prezentacija traktora Xerion 12.650


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva