Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničenje transporta
  • 19.03.2020. 15:00

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Korona virus ima dramatične posledice u najugroženijim ruralnim područjima EU, naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevno snabdevanje hranom jer su i evropsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Foto: Depositphotos/Thamkc
  • 90
  • 4
  • 0

Uprkos teškim uslovima koji proizlaze iz širenja COVID-19, poljoprivrednici su do sada uspeli da održe snabdevanje hrane građanima u celoj EU, navodi "Copa-Cogeca", evropsko udruženje poljoprivrednika, u pismu upućenom predsednici Komisije Ursuli fon der Lejen.

Međutim, rezultati vanrednog stanja koji su posledica širenja virusa imaju brz i negativan uticaj na poljoprivredne i šumarske sektore, prenosi euractiv.

Ugroženo evropsko i međunarodno tržište

"Korona virus ima dramatične posledice u najugroženijim ruralnim područjima EU", naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevno snabdevanje hranom jer su i evropsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Pozvali su Komisiju da osigura poljoprivredno i prehrambeno tržište kako bi nastavilo nesmetano da funkcioniše usprkos daljim ograničenjima koja će nacionalne vlade verovatno usvojiti u narednim nedeljama.

"Sve mere koje mogu zaštititi i osigurati funkcionisanje poljoprivredne delatnosti i njen novčani tok moraju biti uvedene", stoji u pismu.

Osiguranje stabilnih zaliha hrane

Copa-Cogeca takođe je pozvala na zajedničke akcije u celom lancu snabdevanja EU-a kako bi se osigurale stabilne zalihe hrane, posebno kada je reč o nadolazećim maloprodajnim ponudama. Uzimajući u obzir izuzetne okolnosti, ova je organizacija predložila Komisiji da podrži poljoprivredni sektor i ruralni turizam koristeći resurse izvan uobičajenog proračuna.

U Copa-Cogeca su pozdravili i procenu Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja nije pronašla dokaze da je hrana izvor ili prenos virusa.

Produžen rok za isplatu ZPP-a

Glavna naučnica EFSA-e, Marta Hugas, rekla je: "Prethodni slučajevi povezani s korona virusom, poput akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS-CoV), pokazuju da se prenos putem hrane nije dogodio".

Kako bi dobili više vremena u izuzetnim okolnostima, Komisija je ponudila državama članicama mogućnost za produženje zahteva za isplatu potpora Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) do 15. juna ove godine, umesto do 15. maja.

Podsticaji za biljnu proizvodnju biće isplaćeni i bez zahteva

Taj potez usledio je nakon što je italijanska ministarka poljoprivrede Tereza Belanova zatražila od izvršne komisije EU odlaganje nekih administrativnih postupaka u vezi sa ZPP-om kako bi se rasteretili italijanski farmeri koji su pogođeni pandemijom korona virusa.

U pismu upućenom Komisiji 2. marta, Belanova je napisala: "Poteškoće kroz koje prolazi poljoprivredni sektor su jasne i moramo učiniti sve da ublažimo posledice koje su zadesile poduzeća i radnike".


Tagovi

COVID-19 Copa-Cogeca Korona virus ZPP Ograničenje transporta Poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.