Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 25.07.2016. 10:00

Crna Gora zabranjuje izvoz goveđeg mesa

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda - kvrgava koža.

  • 72
  • 2
  • 0

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda - kvrgava koža, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede Crne Gore.

"Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takođe, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen", kazao je ministar poljoprivrede Budimir Mugoša. Veterinarska služba potvrdila je u četvrtak prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, ali su nadležne službe za bezbednost hrane saopštile tim povodom da "nema mjesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni bezbednost hrane".

Iz Ministarstva je saopšteno da nadležne službe preduzimaju sve neophodne mere na kontroli i suzbijanju bolesti. Ministar poljoprivrede je kazao da procene stručnog tima ukazuju da je virus kvrgave kože najverovatnije došao iz Albanije, a da je prenosilac insekat. "Procena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici sa Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vetra ili prevoznim sredstvima", objasnio je Mugoša.

Tokom 2014. godine je, preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske virus kvrgave kože ušao u Evropu preko Grčke i Bugarske i krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostikovana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Foto:pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Crna Gora Bolest kvrgave kože goveda Izvoz goveđeg mesa Bezbednost hrane Zabrana izvoza

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pet poljoprivrednih udruženja "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Brestovački Ratari" iz Banatskog Brestovca, "Adrani" Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i "Severni Banat" iz Kikinde traže da se ispune sve... Više [+]