Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 25.07.2016. 10:00

Crna Gora zabranjuje izvoz goveđeg mesa

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda - kvrgava koža.

  • 69
  • 2
  • 0

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda - kvrgava koža, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede Crne Gore.

"Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takođe, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen", kazao je ministar poljoprivrede Budimir Mugoša. Veterinarska služba potvrdila je u četvrtak prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, ali su nadležne službe za bezbednost hrane saopštile tim povodom da "nema mjesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni bezbednost hrane".

Iz Ministarstva je saopšteno da nadležne službe preduzimaju sve neophodne mere na kontroli i suzbijanju bolesti. Ministar poljoprivrede je kazao da procene stručnog tima ukazuju da je virus kvrgave kože najverovatnije došao iz Albanije, a da je prenosilac insekat. "Procena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici sa Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vetra ili prevoznim sredstvima", objasnio je Mugoša.

Tokom 2014. godine je, preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske virus kvrgave kože ušao u Evropu preko Grčke i Bugarske i krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostikovana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Foto:pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Crna Gora Bolest kvrgave kože goveda Izvoz goveđeg mesa Bezbednost hrane Zabrana izvoza