Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trend 2018
  • 02.01.2018. 08:00

Crno voće i povrće sve popularnije

Britanski trgovci predviđaju da će u 2018. godini crna biti nova ljubičasta, kada se govori o proizvodnji voća i povrća.

Foto: Facebook/PIGOUT Pixabay/waldiwkl
  • 908
  • 20
  • 0

Pijaca Covent Garden u Londonu, čiji trgovci voćem i povrćem snabdevaju 20 top restorana, predviđa da će u 2018. godini crna biti nova ljubičasta, kada se govori o proizvodnji voća i povrća. Prošle godine je zabelžena velika potražnja za ljubičastim plodovima, od karfiola do klica, ali od iduće godine bi kupci mogli sve više da traže crne rotkvice, crni kukuruz, krompir i kelj.

Stare sorte i neobični citrusi

Zlatna malina bila je vrlo popularna

Osim trenda crnih proizvoda, predviđa se da će biti traženi i plodovi starih sorti punog ukusa i čudnog izgleda, kao što je proklijali karfiol, slatka cvekla, ljubičasta i žuta šargarepa.

I dalje su popularni neobični citrusi, kao što je gigantski cedro limun, koji se u potpunosti može iskoristiti u kuvanju, azijski agrumi poput klementina sa zelenom korom ili tangela koji ima ukus između mandarine i grejpa, navodi freshplaza.

Ledenu salatu izgurale egzotične

U 2017. godini najveći uspeh u prodaji imao je kelj svih vrsta, nakon čega slede bobice, posebno one uzgojene u Britaniji, kao što su zlatne maline, snežno bele ili zelene jagode, roze borovnice, slatki krompir i druge posebne varijante krompira.

Istovremeno, uspeh zanimljivih sastojaka salate, kao što je bebi kelj, tatsoi (kineski pljosnati kupus), prolećna bunarka i land cress uzrokovali su da, recimo, ajsberg (ledena) salata pretrpi pad prodaje i malo je verovatno da će se potražnja za njom vratiti u 2018. godini.

Foto: Facebook/PIGOUT Pixabay/waldiwkl


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)