Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Crnoj Gori
  • 29.06.2021. 18:00

Crnogorski stočari protestovali na ulicama Podgorice - imaju četiri zahteva

Traktorima su stigli ispred crnogorske vlade kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom finansijske pomoći države koju su dobili u prvih šest meseci ove godine. Prete prosipanjem stajskog đubriva po gradovima.

Foto: Facebook/Seljak.me
  • 885
  • 259
  • 0

Više od 50 poljoprivrednika protestovalo je juče u Podgorici ispred Skupštine i Vlade Crne Gore, javlja CDM.

"Ako premijer i ministar finansija ne budu imali sluha za zahteve poljoprivrednika, uslediće zatvaranje i gašenje farmi", upozorio je jedan od organizatora ovog protesta, Vladimir Lakić.

Nezadovoljni farmeri traže sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kao i ministrom finansija Milojkom Spajićem. Međutim, sastanak nije dogovoren, a Milko Živković iz Unije stočara Crne Gore poručio je da će o daljim potezima javnost biti pravovremeno obaveštena.

"Odbor će odlučiti koliko poljoprivrednici mogu čekati. Nadamo se sastanku uskoro, da ne bi, bili primorani da značajno radikalizujemo proteste i prospemo đubrivo u svim gradovima", poručio je.

Šta poljoprivrednici zahtevaju?

Zahtevaju da vlada iz budžetske rezerve plati pet evrocenti po litri proizvedenog mleka od početka godine do stabilizacije tržišnih cena kao i pisanu garanciju da će rešiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda. Inače, otkupna cena mleka u toj zemlji iznosi oko 38 evrocenti. Žele i stabilizaciju tržišta žitarica i stočnih koncentrata. Kako pišu na portalu seljak.me njihova je cena 0,40 evra, a gornja granica rentabilnosti 0,30 evra. Traže i povratne trošarine (akcize) na gorivo po hektaru za sve obrađene površine uključujući i one pokošene.

Okupljeni poljoprivrednici su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću poručili da je omalovažio crnogorske stočare te traže njegovu ostavku. On ih je, kada su početkom juna tražili pomoć ministarstva uvredio svojom izjavom:

"Je l' treba i da vam prevežemo stoku?" Kako bi mu uzvratili, na jednom od traktora koji je učestvovao u protestu pričvrstili su sliku njega kako u odelu i čizmama drži vezanu kravu.  

Stijović je kašnjenje sa podrškom opravdao kasnim usvajanjem budžeta za 2021. godinu, što se dogodilo tek sredinom juna, dok je do tog trenutka cela država funkcionisala na načelu privremenog finansiranja. Razlog je bio taj što je nova vlada formirana u drugoj polovini decembra, a želeli su da budžet prilagode potrebama svog programa.

Lakić je istakao da na sastanku sa predstavnicima ministarstva nisu naišli na razumevanje.

"Ljudi koji su prisustvovali sastanku nisu kompetentni za rešavanje naših zahteva", kazao je dodavši da ne vide rešenje za svoju situaciju.

"Sve obaveze od početka godine su podmirene i nije bilo kašnjenja. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje. Zato molimo proizvođače da budu revnosni kod prijavljivanja za subvencije", kazao je načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac.

Pogledajte kolonu traktora u Podgorici: 


Tagovi

Crna Gora Protesti Podgorica Mleko Cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlaška magija-gotovo jelo NA 3 NOVE LOKACIJE U BEOGRADU ! Ovaj tradicionalan specijalitet-MESO ZALIVENO U MAST-možete potražiti u maloprodajnim objektima "Domaće trpeze" na 3 lokacije u Beogradu. Senjak, Vase Pelagića 1 Zemun , Prvomajska 3... Više [+]