• Digitalizacija poljoprivrede
  • 04.10.2021. 07:30

Cromai scan štedi 65 odsto herbicida i oko 12 evra po hektaru

Softver koji obrađuje podatke prikupljene pomoću dronova u svega par minuta otkriva ranu fazu zakorovljenosti.

Foto: Depositphotos/fotokostic/Print Screen
  • 50
  • 23
  • 0

Brazilska tehnološka kompanija "Cromai" osmislila je sistem za suzbijanje korova koji koristi bespilotne letelice i veštačku inteligenciju (AI). Kako piše Future farming, smanjuje upotrebu herbicida do 65 odsto.

Ovaj softver obrađuje snimke koje su snimili dronovi. Na njima prepoznaje korove koji ometaju useve u rastu i donosi informacije potrebne za donošenje odluka u sprovođenju zaštite. U svega par minuta može otkriti ranu fazu zakorovljenosti.

Prema proizvođaču, tim bi sistemom poljoprivrednici mogli da uštede herbicide u vrednosti do 14 američkih dolara po hektaru (oko 12 evra, op.a.).

Alat je razvijen u Sao Paulu, a trenutno ga koristi 15 brazilskih poljoprivrednika uključujući i neke od najvećih proizvođača šećerne trske u toj zemlji.

"Razvili smo Cromai Scan kako bismo olakšali svakodnevni život na terenu. Alat proizvođačima daje potpuni pregled njihovih polja i informacije koje su im potrebne za uklanjanje korova na precizan i efikasan način", kazao je Giljerme Kastro, izvršni direktor te kompanije.

Nedavno su najavili i partnerstvo sa "Stoller" grupacijom koja je aktivna u 56 zemalja širom sveta na području ishrane, fiziologije biljaka i biološke fiksacije azota. Ove godine očekuje da će softver biti dostupan i za proizvođače kafe, a od 2023. za kukuruz, soju i pamuk.

Pogledajte kako izgleda:


Tagovi

Cromai scan Softver Digitalizacija Korovi Dronovi Veštačka inteligencija AI Precizna poljoprivreda Herbicidi


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Peti prst na nozi pasa sa unutrašnje strane iznad šape je rudimentirani i nefunkcionalni prst. Zbog nefunkcionalnosti prsta nokti se ne troše, pa narastu u vidu kljova pri čemu mehanički oštećuju deo šape pri kretanju psa. Pri brzom kretanj... Više [+]