Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivni crv
  • 27.07.2019. 09:00

Crv Obama napada Evropu preko Španije - uništava plodnost zemljišta

Crv koji je dobio ime po brazilskim rečima "oba" što znači list i "ma" što znači životinja, a ne po bivšem predsedniku Amerike Baraku Obami, preti da uništi populacije kišnih glista i time narušava zdravlje i plodnost zemljišta.

Foto: Twitter/SEO/BirdLife
  • 295
  • 14
  • 0

Dugačak sedam centimetara, sa stotinama očiju duž tela, crv je koji je u Španiju slučajno uvezen iz Južne Amerike i sada u ovoj evropskoj zemlji ugrožava kvalitet zemljišta, ali celokupnu divljinu, sa mogućim drastičnijim posledicama. 

Crv Obama uočen je u poljima pirinča u Prirodnom parku La Albufera u Valensiji. Konzervatorska grupa SEO/Birdlife alarmirala je nadležne organe početkom ove nedelje. 

Ovaj predator hrani se glistama i kopnenim puževima, a sam nema poznatih prirodnih neprijatelja jer, kako navodi rt.com, izuzetno je ružnog ukusa da ptice odbijaju da ga jedu. Istraživači veruju da je u Španiju došao u saksijama sa egzotičnim biljem koje je uvezeno iz Brazila

Crv koji je dobio ime po brazilskim rečima "oba" što znači list i "ma" što znači životinja, a ne po bivšem predsedniku Amerike Baraku Obami, preti da uništi populacije kišnih glista i time narušava zdravlje i plodnost zemljišta. Na ovaj način može da se pokrene domino efekat za čitav prehrambeni lanac u toj regiji. Ugrožena stabilnost zemljišta povećava i rizik od poplava i klizišta kao i smanjenje proizvodnje useva. 

Inače, crv Obama jedan je od najmanje šest invazivnih vrsta latino-američkog porekla koje su otkrivene u Španiji, a treba napomenuti da su i druge evropske zemlje poslednjih godina doživele slične invazije. 


Tagovi

Ivazivni crv Predator Crv Obama Kvalitet zemljišta SEO/Birdlife Invazija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta