Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.03.2022. 12:25

Da li će cene đubriva ostati visoke do kraja 2022. godine?

Sukob, sankcije, zatvorene luke će doprineti nestašici biljnih hraniva u vreme setve.

Foto: Depositphoto/digiart
  • 860
  • 129
  • 0

Veliki uticaj na globalnu proizvodnju žitarica ima rast cena i strah od prekida snabdevanja mineralnim đubrivima. Sukob u Ukrajini je doveo do poremećaja na ovom tržištu u vreme kada na severnoj hemisferi počinje setva jarih žitarica, izveštava Agrarheute.

Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva. Transport iz crnomorskih luka je u prekidu, a cene prirodnog gasa, koji je ključni element u proizvodnji đubriva, skočile su na nove rekordne vrednosti na evropskim spot tržištima nakon izbijanja rata. Megavat sat je 7. marta koštao 219 evra u najvažnijem evropskom trgovačkom centru za prirodni gas, Natural Gas EU Dutch TTF, što je tri puta više nego pre početka stanja (71 evro po MWH).

Visoke cene đubriva

Sankcije Rusiji u međunarodnim platnim transakcijama će dodatno ograničiti izvoz gasa, nafte, žitarica i mineralnih đubriva.

Na tržištu fjučersa u SAD cene đubriva uree od početka sukoba do 8. marta su porasle za 46 odsto. U egipatskim izvoznim lukama cene uree su porasle za 64 odsto na 950 dolara u istom periodu, a na Bliskom istoku urea je porasla za 317 dolara po toni na 872,50 dolara.

Porast cene za diamonijum fosfat ili DAP bio je velik. Na američkom tržištu fjučersa u Noli cene su porasle 210 USD na 910 USD po toni.

Roland Fumasi, viši analitičar RaboResearch-a, rekao je za AgNet West Network, da postoji nekoliko faktora koji će odrediti buduće cene đubriva.

"Pre ovog sukoba, očekivali smo da će Kina ponovo ući na izvozno tržište krajem ove godine, posebno za ureu i fosfate što bi uticalo na smanjenje cena."

Sukob između Rusije i Ukrajine ima potencijal da zadrži cene đubriva na veoma visokom nivou u dužem vremenskom periodu, jednim delom zbog poremećaja u transportu prirodnog gasa, kritične komponente proizvodnje đubriva.

Upitna setva

Nestašica u globalnom snabdevanju azotom, kalijumom fosforom mogla bi značajno da utiče na proizvodnju žitarica u mnogim delovima sveta i za 2021/22 i 2022/23 marketinške godine. Cene hrane su već rekordno visoke, a kriza i nedostatak hrane se naziru širom sveta.

U regionu Crnog mora, gde su smeštene izvozne luke, moglo bi doći do oštećenja infrastrukture i velikih logističkih problema. Veliki broj brodskih prevoznika se boji da uputi brodove u tom pravcu. Plaše se oštećenja i gubitka brodova, a premije rizika su izuzetno visoke. Osim što je upitna setva i žetva, problem je kako da se izveze rod.

Problemi postoje u Brazilu, jednom od najvećih svetskih izvoznika kukuruza, koji se u velikoj meri oslanja na Rusiju koda je u pitanju uvoz azotnih đubriva. U ovakvim uslovima biće nemoguće obezbediti dovoljne količine za prihranu kukuruza.

Izvoz kalijuma iz Belorusije je zaustavljen, a zapadne sankcije protiv zemlje treba da se prošire u narednim sedmicama. To izaziva manjak kalijuma za prihranu useva.


Tagovi

Tržište đubriva Đubriva Azotna đubriva Urea Kalijum Azotna đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.