Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 12.02.2021. 17:00
  • Bjelovar, Hrvatska

Da li će se i kada održati Međunarodni prolećni Bjelovarski sajam?

Planova ima, ali kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa da potvrdimo jer je zabrana rada i dalje na snazi, kaže nam direktor Davorin Posavac.

Foto: Vedran Stapić
  • 310
  • 51
  • 0

Kada će i hoće li se uopšte dozvoliti održavanje Međunarodnog prolećnog sajma u Gudovcu, u ovim je trenucima teško reći. 

"Mi kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa da potvrdimo", kaže nam direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac dodajući da s obzirom da se situacija, barem koju možemo da vidimo u medijima, poboljšava odnosno da se smanjuje broj novozaraženih osoba daje im za pravo da veruju da će se u nekom bližem vremenu steći uslovi za održavanje sajamskih manifestacija i da će odluka o zabrani biti ukinuta.

Traži se rešenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija

Prate dešavanja, u kontaktu su s vlastima i svima koji su nadležni za donošenje odluke za bezbednost posetioca, izlagača i javnih okupljanja, a i kroz organizaciju EURASCO kontaktiraju sa drugim evropskim sajmovima. 

"Zajedno pokušavamo da pronađemo rešenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija što uključuje organizaciju u uslovima pandemije, razmatranje COVID pasoša, brzih testova i slično", otkriva nam dodajući da je bio učesnik nekoliko takvih virtuelnih sastanaka, međutim izuzetno je teško dati odgovore na sva naša pitanja s obzirom na složenost i različitost situacija u članicama EU. 

Kada je u pitanju Bjelovarski sajam, poslednja od njihove tri velike međunarodne manifestacije (tokom godine imaju i niz drugih te izložbi, stručnih skupova), održana je u februaru 2020. Pred takozvani lockdown, održan je 16. Pčelarski međunarodni sajam, a planirani 23. Prolećni odložen za jesen.

Međutim, zabrana rada ostala je i dalje na snazi tako da je izostala planirana nadoknada, ali i tradicionalni već 28. Jesenji sajam. 

Planirali su, otkriva nam, kao nekakav mogući datum održavanja ovogodišnjeg Prolećnog sajma 9. april, ali kako i dalje imaju zabranu rada, bilo bi, naglašava, neozbiljno spominjati datume dok god nemaju pozitivnu odluku Štaba civilne zaštite. 

Izgubili 96 odsto planiranog prihoda 

Zabrana održavanja manifestacija odrazila se i na poslovanje odnosno lani su izgubili čak 96 odsto planiranog prihoda. Ujedno, nisu primili ništa od državne pomoći jer su za svaku meru bili - neprihvatljivi. Ipak, kaže, još postoje, nisu blokirani i imaju viziju da rade. 

Mišljenja je da će sajamska industrija biti i ubuduće proaktivna i da će se kada se za to steknu uslovi sajmovi ponovno održavati i to čak s porastom interesovanja kako izlagača i posetilaca. 

"Ljudi uopšteno jedva čekaju da kao društvo ponovo normalno počnu da funkcionišu, međusobno posluju i druže se", zaključuje direktor dodajući da ne smemo da izgubimo optimizam. 

Podsetimo, novi apel Štabu da se ove manifestacije hitno otvore, uputilo je Udruženje hrvatskih sajmova. Kako su izneli, sajmovi u Hrvatskoj zapošljavaju nekoliko hiljada radnika, imaju značajnu socijalnu i turističku komponentu, a mnogim porodicama su jedini izvor prihoda. 


Tagovi

Bjelovarski sajam Prolećni sajam Davorin Posavac Pandemija Direktor


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!


Partner