Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 11.12.2015. 11:30

Da li ćemo biti zatrpani turskim voćem i povrćem?

Proizvođači voća i povrća u Turskoj beleže gubitke zbog embarga na uvoz koji je Rusija uvela toj zemlji. Sankcije su izazvale osetan pad cena na tamošnjem tržištu. Poljoprivrednici u Evropskoj uniji se plaše da bi jeftino voće i povrće dovelo do dodatnog pada cena na starom kontinentu. Da li možemo očekivati da ti proizvodi dospeju na naše tržište i dodatno ugroze naše voćare i povrtare?

  • 1.786
  • 564
  • 0

Pravi rat. Ali ekonomski. Prvo je krenulo sa snimcima kilometarskih kolona turskih šlepera pred ruskom granicom. Nakon toga su cene voća i povrća u samoj Turskoj pale za 20 do 30 odsto. Ovih dana panično reaguju kooperative koje okupljaju voćare i povrtare u Evropskoj uniji, naročito one u Španiji. Izjavljuju da neće izdržati još jedan šok ako voće i povrće iz Turske preplavi Uniju.

U Turskoj moguć pad cena voća i do 50%

"Ova sezona je bila odlična za proizvođače voća i povrća, ali onda je došla kriza. Za samo dva-tri dana cene su pale za 20 do 30 odsto", izjavio je predsjednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem Burhan Er za agenciju Dogan. On kao primer navodi da je cena mandarina i paradajza na domaćem tržištu pala za trećinu, a da se u slučaju nastavka krize u odnosima sa Rusijom, očekuje pad cena i do 50 odsto.

Prema pisanju Hurriyet Daily News-a turski ministar poljoprivede Faruk Celik je izjavio da su ruske sankcije za poljoprivredno-prehrambene proizvode uzrokovale gubitak od 764 miliona dolara. Dodao je da se poljoprivredni sektor do sada nikada nije susretao sa ovakvim problemom. Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da se turski kamioni sa svežim voćem i povrćem polako vraćaju sa ruske granice.

Da podsetimo da je ruski premijer Dmitrij Medvedev 1. decembra potpisao ukaz sa listom sankcija prema Turskoj zbog obaranja njihovog vojnog aviona. Na vladinom sajtu su naznačeni proizvodi koje Rusija neće uvoziti iz Turske među kojima su voće i povrće poput paradajza, luka, grožđa, jabuka, a od mesa zabranjen je uvoz piletine. Zanimljivo je da se na listi ne nalazi limun i orasi koje Rusija uvozi u velikim količinama iz Turske. Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov je izjavio 3. decembra da Rusija neće proširivati listu zabranjenog voća i povrća iz Turske.

Mihaljević: Ne očekujem znatniji poremećaj na tržištu

Svi se spremaju za novonastalu situaciju, ali kod nas još nema jedinstvene procene kako bi ta situacija mogla da se odrazi na domaće tržište. Evica Mihaljević iz poslovnog udruženja "Plodovi Srbije" ne očekuje da naši proizvođači voća i povrća budu ugroženi tim uvozom. "Embargo Rusije prema Turskoj, na Srbiju može da utiče na sledeći način: možemo preuzeti taj deo u sektoru svežeg povrća koje su Turci držali do sad na Ruskom tržištu. Pošto je povrtarstvo jednogodišnja proizvodnja mogli bi da odreagujemo već u 2016. godini. Kada je o voću reč, mi smo dosta limitirani kada je rusko tržište u pitanju i tu ne očekujem neki napredak", kaže ona.

Mihaljevićeva ne očekuje da bi mogli da budemo zatrpani jeftinim povrćem i voćem iz Turske. "Turska roba je prisutna kod nas, i ona će i dalje ulaziti, verovatno sad i pojačano. Ako u početku i dođe do gužve, to će se vrlo brzo raščistiti. Naši inspekcijske službe bi sada trebalo pojačano da kontrolišu zdravstvenu ispravnost povrća i voća", kaže Evica Mihaljević.

Ševarlić: Turci će iskoristiti mogućnost bescarinskog izvoza u Srbiju

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić očekuje daleko više turskog voća i povrća na našem tržištu nego do sad. "Više je nego očigledno da se situacija na tržištu voća i povrća usložnjava. Prvo ruskim sankcijama prema EU, a sada i prema Turskoj. Najnoviji embargo će se višestruko reflektovati i na tržište Srbije, pošto između naše dve države postoji bilateralni sporazum o bescarinskom prometu, tako da su njihovi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi daleko konkurentniji na našem tržištu. Imajući u vidu situaciju i proizvodnje kapacitete u Turskoj naši proizvođači će biti ugroženi, jer će Turska sigurno dobar deo proizvoda namenjenih Rusiji preusmeriti na naše tržište, kao i EU", kaže on.

Ševarlić kaže da Srbija u ovoj situaciji jedino može da aktivira odredbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da pomno prati uvoz voća i povrća iz EU. Ako bi došlo do povećanja uvoza voća i povrća da uvede klauzule o privremenoj zabrani uvoza, naročito kada to voće i povrće prispeva.

Koliko je Rusija ozbiljna u nameri da zaustavi svaki uvoz voća i povrća iz zemalja koje su pod njihovim sankcijama, govori i činjenica da je 7. decembra dodatno pooštrila protok robe iz Belorusije kako bi sprečila svaki eventualni reeksport.


Tagovi

Sankcije Voće Povrće Rusija Turska Cene voća Burhan Er Faruk Celik Dmitrij Medvedev Nikolaj Fjodorov Uvoz Evica Mihaljević Miladin Ševarlić Proizvođači


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u