• Svetska trgovinska organizacija
  • 24.09.2017. 09:00

Da li ćemo morati da dozvolimo GMO?

Srbija je 2009. godine uvela opštu zabranu bilo kakvog uvoza i izvoza genetski modifikovanih proizvoda. Da li ćemo to morati da menjamo?

Foto: Leon Yaakov / Flickr
  • 352
  • 17
  • 0

Srbija neće moći da postane članica Evropske unije, ukoliko prethodno ne postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO). Situacija je "zamrznuta", jer je naš Zakon o genetički modifikovanim organizmima iz 2009. godine, u suprotnosti sa pravilima STO.

Naime, Srbija je ovim Zakonom uvela opštu zabranu bilo kakvog uvoza i izvoza takvih proizvoda.

"Ta zabrana mora da se ukine, a za genetički modifikovane proizvode se može uvesti poseban režim odobravanja prometa, s tim da se proizvodnja može zabraniti, ali promet ne", smatra savetnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji Predrag Bjelić, a prenosi Makroekonomija.

Jednak pristup tržištu

Od osnivanja STO 1995. godine, nominalna vrednost trgovine robom i uslugama porasla je za 273% ili prosečno 7,2% godišnje.

"Članstvo u STO omogućava svim državama članicama da pod jednakim uslovima pristupe tržištu od oko sedam milijardi lјudi, koje obuhvata 98 odsto svetske trgovine", rekla je bivša pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Bojana Todorović.

EK: Globalizacija se ne može zaustaviti

Evropske države, kao i neke druge koje nisu članice EU, imaju veoma restriktivan sistem o prometu GMO, ali nemaju opštu zabranu kao Srbija. Karlos Gimeno Verdejo (Carlos Gimeno Verdejo) iz Evropske komisije je istakao da ograničavanje prometa nije rešenje, kao i da se globalizacija ne može zaustaviti:

"Članstvo u STO ima svojih troškova, ali ima i svojih prednosti. Treće zemlјe imaju pristup tržištima, istovremeno, dobija se transparentnost i predvidlјivost".

Foto: Leon Yaakov / Flickr


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Bojana Todorović Karlos Gimeno Verdejo Predrag Bjelić EU GMO Zakon Srbija STO


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Džem od kajsija...