Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 28.09.2022. 07:30

Da li možemo voziti traktor bez AdBlue sredstva?

Zbog visokih cena amonijaka i prirodnog gasa, kao i kašnjenja u isporukama povećala se cena i ovog sredstva. Postoje li alternative?

Foto: Depositphoto/Sitthipong111
  • 339
  • 45
  • 0

Moderni traktori i kombajni za svoj rad koriste AdBlue, 32,5 odsto rastvora sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineralizovanoj vodi. Njena namena je smanjenje štetnih gasova iz vozila.

Kako je sastav te tečnosti urea, za proizvodnju je nepohodan amonijak i prirodni gas, čija se cena utrostručila u poslednjih godinu dana. Kako piše Agrarheute, veliki problem predstavlja produženo vreme njihove isporuke, do čak 40 dana jer je usporena logistika i transportni lanci. Sve je ovo dovelo do dodatnog rasta cena.

Postavlja se pitanje, da li traktori mogu bez AdBlue-a i postoje li alternative?

Šta se događa kada nema AdBlue-a?

Vodeći proizvođači traktora i motora, Fendt, John Deere i Deutz AG su objasnili da vozilo obaveštava vozača ako se isprazni rezervoar za AdBlue i traži da se napuni. Pad nivoa u rezervoaru će prouzrokovati smanjenje performansi traktora, od čega zavisi obrtni moment i brzina. Dopunjavanjem tečnosti vozilo ponovo dobiva optimalnu snagu motora i brzinu.

Njegova potrošnja zavisi od instaliranog sistema za naknadnu obradu izduvnih gasova. Prosečna potrošnja se kreće oko šest do osam odsto količine potrošenog dizela, odnosno oko dve litre po satu, i može se kontrolisati načinom korišćenja traktora ili kombajna.

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Kako bi smanjili količinu, potrebno je izbegavati prazan hod motora.

Potrošnja zavisi i od potrošnje dizela (Foto: Depositphoto/Veremeer)

Može li destilovana voda biti zamena?

Proizvođači nikako ne preporučuju dodavanje drugih tečnosti u rezervoar s plavim poklopcem. Fendt poručuje da sistem odmah detektuje netačan nivo uree i stavlja vozilo u stanje smanjenja snage.

"Posledica drugih tečnosti je smanjenje performansi kako bi se komponente zaštitile od kvara i ispunili zakonski zahtevi za pravilan rad", izjavili su u John Deere-u.

I Deutz AG potvrđuje da je potreban kvalitet reagensa, jer ako njegova koncentracija padne ispod određenog nivoa, sistem za upozorenje se aktivira. Proizvođači osuđuju i svaki način "varanja" ovog sistema, jer može imati dalekosežne posledice.

Ističu da poljoprivrednici ne mogu sami da prave odgovarajuću tečnost od uree, jer ona nije isto što i AdBlue. Takva sredstva ne mogu da zadovolje tehničku čistoću, sastav i potrebne specifikacije.


Tagovi

AdBlue Traktor Kombajn Vožnja traktora Urea Prosečna potrošnja Zamena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.