Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 16.01.2019. 12:00

Da li se surutka koristi u meri u kojoj je zdrava?

Ne postoji nijedan razlog da surutku ne koristite, osim ako niste osetljivi na mleko i mlečne proizvode.

Foto: Sanja Dovečer
  • 11.910
  • 42
  • 0

Saveznik zdravlja i vitalnosti od davnina je surutka. Napitak bogat proteinima, enzimima, aminokiselinama, a niske kalorijske vrednosti, idealan je za jačanje imuniteta, oporavak nakon teških bolesti, omogućava brz oporavak mišića posle treninga ili kod teških fizičkih poslova, regeneriše i čuva jetru.

U poslednje vreme surutka se više koristi, mada još uvek nije zastupljena onoliko koliko bi trebalo, a vema je dostupna, s obzirom na to da na pijacama ima dosta prodavaca mlečnih proizvoda. Litar surutke sadrži oko 360 kalorija, što je energetski niska vrednost, a vrlo je značajna po svom sadržaju za rešavanje mnogih problema u organizmu.

Surutka čuva jetru, pluća, creva, energiju

Na pitanje, da li se kupuje i zašta je dobra surutka, prodavačica na pijaci Snežana Savić spremno odgovara: "Za jetru je dobra. Tako sam čula, a za šta je narod još koristi, ne znam, ali se kupuje".

Istina je, surutka čuva, ali i uspešno regeneriše oštećenu jetru od lekova, teških terapija ili nezdravog načina života, kaže primarijus dr Jasmina Lukić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Valjevo:

"Sve što se unese od hrane i lekova u organizam, metaboliše se preko jetre. Surutka, zbog enzimskog sastava i velikog broja aminokiselina, obnavlja ćelije jetre. Takođe je korisna i koristi se za obnavjanje pluća. Ona pomaže radu bakterija koje prirodno postoje u crevima, smanjuje broj gljivica i održava nizak nivo pH u crevima. Proteini iz srutke se direktno razgrađuju u mišićima, pa se može primeniti da se nadoknadi energija posle vežbanja, kod takmičara, sportista. Mnogo je bolje nego da se koristi eneretski napitak pre svega zbog niske kalorijske vrenosti".

Surutka idealna za organizam

Surutka sadrži 10% proteina i 90% vode i zbog toga je idealna za organizam. Srečava nastanak grčeva, povećava mišićnu masu, pomaže pri razgradnji hlesterola čime se sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska. Jedini uslov je da se koristi više nedelja.

"Surutka sadrži, za naš organizam, važne minerale poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma, a pored toga što je dobra za mišiće i pomaže opuštnju i oslobađanju od grčeva, preporučuje se i osobama koje su pod stresom. Takođe, ukoliko imate problem sa nadutošću i probavom, problem se može rešiti ako se redovno pije surutka. I kada sumiramo sve, nema nijedan argument da ne koristite surutku, sem ako postoji preosetljivost na mleko i mlečne proizvode", zaključila je dr Lukuć

I surutka u prahu je dobra

Surutka ne gubi svoju vrednost ako se drži u frižideru do 10 dana. Najkorisnija je napravljena od kozjeg mleka, pa od kravljeg. U prodavnicama zdrave hrane se može naći surutka u prahu, a prema rečima prodavaca, dosta je tražena. Uglavnom je koriste starije osobe, ali se polako povećava i broj onih mlađih i to su uglavnom oni koji se bave sportom. Osim što je prirodna malo lakša za varenje, surutki u prahu nije značajno umanjena vrednost. Korisno je znati i pravilan način konzumiranja.

"Preporuka je da se surutka u prahu koristi dva do tri puta dnevno. Jedna kašičica se sipa u čašu vode, promeša i odmah popije, pre nego što se slegne na dno čaše", preporučuje Miloš Urošević, prodavac u zdravoj hrani.

Kod osoba koje imaju neki zdravstveni problem, surutka bi trebalo da se pije duži vremenski period i to od pola do litar dnevno, a kod zdravih, radi podizanje imuniteta, surutku treba koristiti nedelju-dve -  kašiku rastvorenu u pola čaši vode pola sata pre obroka.


Tagovi

Surutka Surutka u prahu Jasmina Lukić Upotreba surutke Sportisti


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.