Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 30.08.2022. 10:30
  • Srebrenik

Da li ste čuli za eko ražanj - štedi energiju, a pečenje hrskavo tri dana?

Abdulah Smajlović za sebe kaže da je inovator iz oblasti mašinstva, ekologije i poljoprivrede. Izumeo je eko ražanj - koji peče bez dima i pepela.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.066
  • 43
  • 0

Pečenje mesa na ražnju starije je od bilo koje posude, saglasni su arheolozi i istoričari u svojim istraživanjima. A, ovaj način pripreme hrane, duboko je ukorenjen u našu balkansku tradiciju, uglavnom posebnim povodom.  

Okrenuti ga, skoro u pravilu, znači i poraniti, spremiti drva, ugalj,... i računajte oko tri sata okretanja. Mnogi će reći - sve za gušt. Ali, onima koji i nisu ljubitelji propratnog dima i pepela, ili bi radije uštedeli energiju, ali i vreme, inovacija Abdulaha Smajlovića sigurno je primamljiva.  

Različiti kapaciteti

Ovaj Srebreničanin je osmislio eko ražanj i za sebe kaže da je inovator iz oblasti mašinstva, ekologije i poljoprivrede.

"Eko ražanj peče janjad, prasad i pilad, šta hoćete. Nema prašine, nema pepele, nema dima. Prilikom gorenja izdvaja se plin koji oplahuje ono što se peče. Stvara hrskavu strukturu kožice tako da i hladna, treći dan je hrskava", tvrdi Smajlović.

Unutar ove inovacije su slivnici, koji olakšavaju čišćenje posle svakog turnusa. Kaže dovoljno je sprejem za odmašćivanje poprskati i sprati, možete šlaufom i bilo čime. Ispod je napravljena instalacija za priključak na kanalizaciju. Eko ražanj, kako navodi njegov izumitelj, kupuju restorani u Nemačkoj, Švajcarskoj kao i u BiH. 

"Na tržište sam izašao davno, pre jedno četiri, pet godina. Radimo različite kapacitete od jednog, dva, četiri i šest ražnjeva", dodaje. 

Ovaj koji nam predstavlja namenjen je za dva ražnja, istovremeno, kaže, ispeče dva jagnjeta po 18 kila sa pet kilograma briketiranog drvenog uglja, ili sa sedam običnog. 

Nema korona krize za uzgajivače romanovske ovce, sigurnost u pečenjarama?

"Pet kilograma uglja vam treba za jedan ili dva ražnja, jer je isti gabaritni prostor samo što je ova šipka viša za 25 centimetara", pojašnjava prezentujući svoj izum i dalje navodi da se "četiri ražnja ispeku sa 10 kg uglja, a šest sa 12 kg". 

Domaći proizvod

Radi preciznije procene, kaže da su za pečenje jednog praseta od 25 do 30 kg, potrebna dva kilograma uglja, odnosno po jagnjetu su troškovi pet maraka svi - ugalj i struja. Redovna cena za izloženi eko ražanj je 6.000 evra (oko 700.000 dinara). Sve je napravljeno od inoksa, a izolacija je kamena vuna.

"Sve su prirodni materijali, mašina je teška 482 kilograma i sve se pravi u Srebreniku. Isporučujemo je za 15 do 20 dana od narudžbe", zaključuje Abdulah predstavljajući ovaj proizvod iz Bosne i Hercegovine. 


Tagovi

Eko ražanj Inovacije Abdulah Smajlović Hrskavo pečenje Restorani Cena ražnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)